Ma már aki akarta, felvette a koronavírus elleni vakcinát, így szép lassan magát a járványt – még ha nem is teljesen, de – magunk mögött tudhatjuk. Az év elején viszont még a mindennapi életünk része volt a vírus és a vakcinák helyzete, a Covid elleni injekciók folyamatosan érdekelték az embereket, különböző okokból. Ennek megfelelően az oltóanyagok mögött álló cégek is a figyelem középpontjában álltak, így történhetett, hogy a 8. legolvasottabb külföldi vonatkozású hír a Világgazdaságon a Pfizer és az AstraZeneca ellen indított perről szóló anyag volt. 

top12
Fotó: AFP

A két vállalat, illetve más gyógyszergyártók ellen azért indult jogi eljárás, mert a vád szerint a köztük és az iraki egészségügyi minisztérium közötti szerződések 

terroristacsoportok finanszírozásához járultak hozzá. 

Az érintettek természetesen tagadták az ügyet: az öt vállalat – az AstraZeneca, a GE Healthcare USA Holding, a Johnson & Johnson, a Pfizer és a Hoffmann-La Roche – közösen kiadott közleménye szerint semmilyen formában nem felelősek a történtekért. Az eljárást a Washingtonban található fellebbviteli bíróság támasztotta fel, miután egy szövetségi bíró 2020-ban már megszüntette az eljárást.

Az ügyben azóta több meghallgatásra is sor került, de érdemi előrelépés nem történt.

A VG.hu 12 legolvasottabb külföldi cikke: 

1. 

2. 

3. 

4. 

5. 

6. 

7. 

8. Az év 12 top híre: a Pfizer és az AstraZeneca is sáros lett  

9. Az év 12 top híre: már a háború előtt is óriási volt az oroszok vesztesége  

10. Az év 12 top híre: az invázió második napján még küszöbön állt a világháború  

11. Az év 12 top híre: sörhullák Münchenben
12. Az év 12 top híre: Ursula von der Leyen és a sötét Pfizer-ügy