Oroszország Ukrajna elleni inváziója az év egyik legfontosabb eseményévé vált, az első napokban sokan rettegve figyelték a híreket, hiszen senki sem tudta, nem robban-e ki a harmadik világháború. Erre a félelemre tett rá egy lapáttal Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, a főtitkára, aki a szervezet történetében először aktiválta a NATO Reagáló Erőt, a többnemzetiségű gyorsreagálású haderőt, hogy védekező jelleggel válaszoljon az ukrajnai orosz invázióra. Az erről szóló hír a tizedik legolvasottabb cikk lett a VG.hu-n 2022-ben. 

Fotó: Kenzp Tribouillard

A NATO Reagáló Erő a NATO-országok 40 ezer magasan képzett katonájából áll, de Stoltenberg akkor megerősítette, hogy a haderőnek csak egy részét hívták be. Szerencsére a NATO-katonák ukrajnai bevetésére azóta sem került sor, pedig november közepén is közel állt a világ a totális háborúhoz, amikor rakéta csapódott be Lengyelországban, két ember halálát okozva. Arról ugyanakkor hamar kiderült, hogy 

egy eltévedt ukrán légvédelmi eszköz volt, nem az oroszok támadtak. 

A NATO tehát egyelőre nem avatkozott be a háborúba, a szövetség tagjainak többsége ugyanakkor folyamatosan újabb és újabb fegyverszállítmányokkal látja el Ukrajnát, amely így csaknem 10 hónap után is sikerrel képes felvenni a harcot a megszálló orosz erők ellen. 

A VG.hu 12 legolvasottabb külföldi cikke: 

1. 

2. 

3. 

4. 

5. 

6. 

7. 

8. 

9. 

10. Az év 12 top híre: az invázió második napján még küszöbön állt a világháború  

11. Az év 12 top híre: sörhullák Münchenben
12. Az év 12 top híre: Ursula von der Leyen és a sötét Pfizer-ügy