Anyagilag tökreteszi a táncosnőket, ha a városi tanács bezáratja a sztriptízbárokat – írta meg a Sky News, miután több táncosnőt is meginterjúvolt a témában. A szexuális szórakozóhelyek (SEV) betiltásáról szóló döntést a klubok és a szakszervezet bíróság elé vitte.

Young,Sexy,Striptease,Dancer,Moving,In,High,Heels,Shoes,On young sexy striptease dancer moving in high heels shoes on stage in strip night club, Pole dancing.
Fotó: Stock Holm / Shutterstock

A keresetet három edinburghi klub (a Baby Dolls, a The Western és a Burke and Hare), valamint a United Sex Workers (USW) szakszervezet terjesztette a bíróság elé. Azzal érvelnek, hogy a klub működésének betiltása rendkívül nehéz és kiszolgáltatott helyzetbe sodorja azokat a nőket, akik ezeken a helyeken dolgoznak.

Ez hadd legyen az én választásom 

– mondta egy a Sky Newsnak nyilatkozó táncosnő. Szerinte minden nőnek joga van eldönteni, hogy mihez akar kezdeni a testével. Sasha szerint 

nem helyes, hogy a feministák meg akarják mondani minden nőnek, hogy mit tehetnek és mit nem, illetve hogy milyen munkát végezhetnek.

Arról is beszélt, hogy sztriptíztáncosként jó fizetése van, és rugalmas a munkaideje, ami nagyon fontos számára a gyereknevelésben. Hozzátette, hogy a fizetés ebben a szakmában változó, egyik héten jobb, máskor rosszabb, de a rugalmasság nagyon fontos.

A sztriptízbárok a patriarchátus megtestesítői

A tiltás mellett kampányolók szerint a klubok betiltása mindenképpen szükséges, mivel ezek az intézmények a nők kizsákmányolásából élnek. Szerintük a lehetőségét is el kell venni, hogy egy kilátástalan helyzetben lévő nő ilyen útra térjen, és azt kellene támogatni, hogy a rászorulók az emberi méltóságuknak megfelelő munkával tarthassák el magukat és a családjukat.

Ez a patriarchátus megtestesítője, ami még inkább bebetonozza a férfiak magasabb társadalmi pozícióját 

– véli Susan Dalgety, volt edinburghi munkaügyi tanácsos. A Sky News hozzátette, hogy Dalgety véleménye gyökeresen megváltozott, mivel korábban még kiállt ezeknek a kluboknak a működése mellett, szigorú szabályozással.

Az USW szakszervezet egyik tagja ezzel szemben arról beszélt, hogy a sztriptízbárokra nem jellemző az ott dolgozó nők kizsákmányolása. Szerinte a probléma az, hogy a táncosokat nem fizetik meg kellőképpen. Hozzátette, hogy amit sokan kizsákmányolásnak neveznek, az a nők saját döntése.

A United Sex Workers álláspontja szerint a legálisan és szabályozott körülmények között működő klubok bezárása a táncosok számára nem biztonságot, hanem egy olyan kilátástalan helyzetet fog eredményezni, amely miatt sokkal veszélyesebb munkakörülményekre kényszerülnek 

– olvasható az USW közleményében.

Edinburgh városi tanácsa közölte, hogy a sztriptízklubok bezárására azért van szükség, hogy a városban meg lehessen őrizni a közbiztonságot. A tanács szerint ezzel hátrább lehet majd szorítani a bűnözést és a rendbontást. Hozzátették, lesz lehetőség rá, hogy a klubok tovább működjenek, viszont ehhez egy kérelmet kell majd benyújtani. A kérelmet egy bizottság mérlegeli, majd dönt az engedély megadásáról.

A bírósági vizsgálat a kérdésben akár több hónapot is igénybe vehet.

Léket ütött a skót függetlenségi szavazáson a londoni bíróság

Nem írhat ki újabb népszavazást a függetlenségről Skócia kormánya a brit legfelsőbb bíróság döntése szerint. A skótok 2014-ben egy referendumon már elutasították az elszakadást, csakhogy azóta az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, amit a skótok többsége ellenzett, és meghalt a népszerű királynő.