Nemzetközi gazdaság

Léket ütött a skót függetlenségi szavazáson a londoni bíróság

Nem írhat ki újabb népszavazást a függetlenségről Skócia kormánya a brit legfelsőbb bíróság döntése szerint. A skótok 2014-ben egy referendumon már elutasították az elszakadást, csakhogy azóta az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, amit a skótok többsége ellenzett, és meghalt a népszerű királynő.

A brit intézményrendszer nem könnyíti meg a skót kormány dolgát, ha elindulnának az Egyesült Királyságtól való elszakadás útján. A legfelsőbb bíróság szerdán úgy ítélt: nem írhatnak ki függetlenségi népszavazást jövőre a brit parlament hozzájárulása nélkül – jelentette a Reuters.

Scottish flag flying outside the Supreme Court of the United Kingdom public building in London, UK
Fotó: Getty Images

Skócia több mint 300 éve az Egyesült Királyság megtestesítette unió része, a függetlenedési törekvések a skótok részéről visszatérően megjelennek, és 2014-ben már tartottak is egy népszavazást, ám akkor az elszakadás csak 45 százalékos támogatást kapott.

A függetlenség hívei azonban azóta új érveket kaptak: az Egyesült Királyság egésze egy 2016-ban tartott referendum eredményeként 2020-ban kilépett az Európai Unióból, annak ellenére, hogy a skótok többsége ezt ellenezte. 

Nicola Sturgeon, aki a függetlenségpárti Skót Nemzeti Pártot képviselve lett a skót kormány feje, a nyáron jelentette be, hogy 2023. október 19-én referendumot tartanak az elszakadásról, a folyamatnak azonban törvényesnek és nemzetközileg elismertnek kell lennie.

GLASGOW, UK, July 2014: Scottish independence: "Scottish not British" sticker on a white pole in a Scottish street in Edinburgh
Fotó: Getty Images

Az elszakadási reményeket a szeretett II. Erzsébet királynő halála is erősítette.

A londoni kormány azonban közölte, nem támogatja az edingburghi szándékot az újabb népszavazás kiírására.

A közvélemény-kutatások alapján egyébként nehezen megjósolható, mi történne egy voksoláson. Az unió támogatottsága hullámzó volt az elmúlt évtizedben, és voltak olyan periódusok, amikor 50 százalék alá bukott. 

A skót felnőttek hány százaléka szerint kellene elszakadni
az Egyesült Királyságtól?
 

A törvényesség biztosítása érdekében a skót kormány azt a kérdést intézte a Legfelsőbb Bírósághoz: rendelkezhet-e a brit parlament hozzájárulása nélkül arról, hogy megalapozza egy véleménykérő második népszavazás megrendezését?

A testület válasza az, hogy nem – közölte kedden Robert Reed, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Az indoklás szerint az 1998-as Skócia-törvény alapján, amely létrehozta a skót parlamentet és Westminster helyett hozzá utalt bizonyos jogokat, az Egyesült Királyságot illető minden ügy a brit parlament hatáskörében maradt.

A skótoknak nem igazán van más reményük az Európai Unióhoz való újracsatlakozásra, mint a függetlenség. Az Egyesült Királyságot a jelenleg is kormányzó toryk vitték ki az EU-ból, és bár az ő népszerűségük lehanyatlott, az ellenzék sem mutat étvágyat a visszalépésre.

A Munkáspárt sem léptetné vissza Nagy-Britanniát az EU-ba

A Munkáspárt vezetője szerint működőképessé kell tenni a Brexitet, és jobb feltételekkel megállapodni az EU-val.

 

 

skót függetlenség Népszavazás legfelsőbb bíróság II. Erzsébet Egyesült Királyság Skócia
Kapcsolódó cikkek