A vártnál is gyengébben sikerült az Avatar: A víz útja első mozis hétvégéje: az Egyesült Államokban ugyanis mindössze 134 millió dollárt termelt James Cameron legújabb Pandora-kalandja, amely ugyan csaknem duplája az első rész nyitányának, de a szájhagyomány ezúttal nemhogy segíti, hanem inkább elriasztja a bizonytalan nézőket.

AVATAR: LA VOIE DE L'EAU - AVATAR: THE WAY OF WATER - AVATAR 2 (2022)
Fotó: Walt Disney

Míg ugyanis az első rész 13 évvel ezelőtt lassan nyitott, de mégis minden idők legtöbb bevételét – világszerte 2,9 milliárd dollárt – termelte ki több hónapos mozis pályafutása során, addig az új résztől már kezdetben jóval nagyobb számokat várt a Disney, amely a Fox stúdió felvásárlásával szerezte meg a kék idegenekkel akciózó filmsorozatot. Az Avatar második részének a becslések – és ezt maga a rendező, James Cameron is megerősítette – megközelítőleg 2 milliárd dollárt kellene összeszednie világszerte, hogy nyereséget tudjon termelni. 

Csak a forgatási költség ugyanis közel félmilliárd dollárt tett ki, ehhez pedig még hozzájön a tetemes marketingbüdzsé is, illetve ki kell vonni azt, amennyi a filmet bemutató mozikat illeti a jegyeladásokból, így pedig már érthető a hatalmas várakozás. Ehhez képest a most felmutatható, világszerte elért 435 millió dolláros bevétel nem túl jó előjel a jövőre nézve. Különösen, hogy a leginkább várt piacon, azaz Kínában is alul teljesít. Márpedig a kínai bevételek nagyon kellenek a végső sikerhez, de az országban újra felbukkanó koronavírus-járvány nem sok jóval kecsegtet. Kínából mindössze 57 millió dollár folyt be az első hétvégén. 

Ugyanakkor a nyugati országokban nagyban segítheti majd a jegyeladásokat a karácsonyi időszak. 

Maga James Cameron is úgy nyilatkozott, hogy nem az első hétvégéből kell leszűrni, sikeres-e a filmje a kasszáknál, sokkal inkább az első három hétből. Ezt az elméletet részben alátámasztják azok a tendenciák is, mely szerint a legtöbb néző kizárólag IMAX-ben szeretné megnézni az alkotást, márpedig ezzel a legtöbb ország korlátozottan rendelkezik. Magyarországon például a Cinema City Aréna Plázában található IMAX-termében hetekre előre szinte alig lehet jegyet kapni. 

Canadian filmmaker James Cameron poses during a photocall for "Avatar: The Way of Water" in London on December 4, 2022
Fotó: AFP

Ebből kiindulva tehát még van tartalék a filmben. 

Egyelőre nehéz megjósolni, hogyan zárhat majd az Avatar 2. a mozikasszáknál, de sokan a Top Gun második részéhez hasonlítják az útját, amely végül kicsivel kevesebb, mint másfél milliárd dollárral zárt idén. Ha ennyit tud felmutatni A víz útja, akkor feltehetően nem lesz pezsgőbontás Pandorán.