Megölték Svédországban Tumszo Abdurahmanov csecsen YouTube-bloggert, Ramzan Kadirov csecsen elnök kritikusát, aki 2015-ben hagyta el Oroszországot, majd Svédországban kapott menedékjogot – jelentette hétfőn a Szabad Európa Rádió és Szabadság Rádió (RFE/RL).

TUMSO ABDURAKHMANOV Chechen opposition blogger, Tumso Abdurakhmanov, arrives at Attunda District Court in Sollentuna in Stockholm, Sweden on November 02, 2020, for the  main hearing in the case concerning the assassination attempt on him in Gavle in February 2020. Photo: Jonas Ekstromer / TT / kod 10030 (Photo by JONAS EKSTROMER / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Tumszo Abdurahmanov.
Fotó: Jonas Eksromer / AFP

Az RFE/RL orosz irodája Abdurahmanov kollégáitól szerzett tudomást arról, hogy 

a bloggert a december 1-jén éjjel agyonlőtték.

A svéd hatóságok nem adtak ki közleményt a gyilkosságról.

Már Putyin szövetségesei is az orosz hadsereget szidják

A Wagner csoportot vezető Prigozsin és a csecsen Kadirov egyaránt a hadsereg rovására növelné befolyását.

Az 1ADAT elnevezésű csecsen ellenzéki Telegram-csatorna hétfőn szintén megerősítette, hogy az aktivistát megölték. Fivére, Muhammad Abdurahmanov eközben védelmet kapott a svéd biztonsági erőktől.

A közösségi médiában már december 1-jén elterjedt, hogy a 36 éves bloggert meggyilkolták, de eddig nem erősítették meg a hírt.

A svéd illetékesek december 2-án arról tájékoztatták az RFE/RL-t, hogy nem tudnak Abdurahmanov hollétéről.

A bloggert 2020 februárjában már megpróbálták megölni. 

A svéd hatóságok akkor két, Csecsenföldről érkezett orosz férfit tartóztattak le a merényletkísérletben való részvételük miatt, 2021 januárjában hosszú börtönbüntetést kaptak. 

Az egyik elítélt, Ruszlan Mamajev vallomásában elismerte, hogy a csecsen hatóságok megbízásából cselekedett, 

és 50 ezer eurót ígértek neki a gyilkosságért.

A Csecsenföldet 2007 óta irányító Kadirovot gyakran vádolják azzal orosz és nemzetközi szervezetek, hogy semmibe veszi az emberi jogokat, emberrablások, kínzások és gyilkosságok fűződnek a nevéhez.

Abdurahmanov november 30-án posztolt utoljára a Telegram-csatornáján, és miközben rendszerint bejelentette, ha posztjait egy ideig szüneteltette, erre ezúttal nem került sor. Utolsó YouTube-videóját hetekkel ezelőtt töltötte fel.