Közélet

Már Putyin szövetségesei is az orosz hadsereget szidják

A Wagner csoportot vezető Prigozsin és a csecsen Kadirov egyaránt a hadsereg rovására növelné befolyását.

Személyesen Vlagyimir Putyinnal beszélve kritizálta az Ukrajnában harcoló reguláris hadsereget az orosz elnök két szövetségese titkosszolgálati források szerint. A Wagner csoportot megalapító Jevgenyij Prigozsin, illetve a csecsen hadúr Ramzan Kadirov egyaránt lesújtó véleményt hangoztatott az orosz hadseregről és a háború alakulásáról az elnökkel folytatott beszélgetéseken.

Fotó: Alekszej Nikolszkij / Szputnyik / AFP

Noha egyikük sem része a hivatalos orosz hadseregnek, mind a ketten fontos szövetségesei Putyinnak, és az általuk vezetett csapatok az invázióban is jelentős szerepet játszottak, különösen a rendkívül gyengén teljesítő, súlyos veszteségeket szenvedő, logisztikai nehézségek által gyötört hivatásos hadsereggel összehasonlítva, melynek veszteségeit az orosz elnök az egyelőre szintén balul elsült részleges mozgósítással kívánja pótolni.

Az eredetileg a The Washington Postban megjelent értesüléseket a Vice-nak két brüsszeli NATO-tisztviselő is megerősítette, hozzátéve, hogy 

Prigozsin a hadsereg vezetésének kritizálásával saját befolyását szeretné növelni. 

A lap forrása szerint az alárendeltjeit egymással szívesen versenyeztető Putyin azzal nem számolhatott, hogy míg ez működhet egy Oroszországhoz hasonló maffiaállam vezetésében, a frontvonalon már kevésbé pozitívak az eredményei.

Az orosz hadsereg óriási veszteségeket szenvedett mind élőerőben, mind felszerelésben és fegyverzetben a Kijev elleni támadás során, amit tovább rontott az északi front szeptemberi összeomlása, és úgy tűnik, hamarosan a háború elején elfoglalt Herszon is – a legnagyobb város, melyet a februári inváziót követően az orosz csapatok el tudtak foglalni – hamarosan ismét ukrán ellenőrzés alá kerülhet.

A hivatásos állományban jelentős veszteségeket elkönyvelő orosz hadsereg ütőképességét a frissen mozgósított katonák aligha állítják vissza, ám a többi között börtönökben toborzó Wagner képes jobb teljesítményt nyújtani. Azonban 

a zsoldossereg relatív sikerei is véráldozatot követelnek, s a szabadság ígéretével frontra csábított rabok közül kevesen érik meg a háború végét.

A tisztviselői ráadásul úgy látják, hogy Prigozsin gyakran katonai szempontból csekély jelentőségű, ám jól kommunikálható műveletekbe hajszolja embereit, remélve, hogy ezzel képes olyan hatást gyakorolni Putyinra, amely növeli a befolyását. A Wagner-főnök az elnökkel beszélve Szergej Sojgu hadügyminiszterrel szemben is éles kritikákat fogalmazott meg.

Kadirov ennél némiképp óvatosabb, ám ő is igyekszik a hatalmát növelni, és elérni, hogy a háború után Csecsenföld uralásán túli feladatokat is kapjon.

 

Jevgenyij Prigozsin Ramzan Kadirov Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek