Egy immár 4 éves videókártya, az Nvidia GTX 1650 a legnépszerűbb a játékosok körében, a gamerek 6,21 százaléka használta decemberben – derül ki a Steam hardver- és szoftverfelméréséből.

PC Hardware Product Shoot
An Nvidia GeForce GTX 1060 graphics card, taken on July 6, 2016. (Photo by Neil Godwin/Maximum PC Magazine/Future via Getty Images)
A GTX 1060 a második legnépszerűbb VGA Fotó: Maximum PC Magazine / Getty Images

Mindez gazdasági okokkal magyarázható: a GTX 1650 ugyanis olcsóbb a legújabb kártyákhoz képest, Magyarországon 80 ezer forintért is beszerezhető újonnan.

A Steam minden hónapban közli a hardverekről szóló statisztikákat, és bár nem minden gamer használja a platformot és a digitális áruházat, messze a legnépszerűbb és jól jelzi a trendeket. A második helyen 5,65 százalékkal a közel 7 éves GTX 1060 áll, amit már csak a használt piacon lehet megvásárolni 50 ezer forint alatt.

A harmadik (4,65 százalék) pedig a szintén többéves RTX 2060, ami 125–170 ezer forint között vehető meg. A negyedik helyen (4,41 százalék) is egy őskövület látható, az 1060-assal együtt megjelent GTX 1050 Tihoz is csak használtan lehet hozzájutni, 30–40 ezer forint között. Végül csak az ötödik helyen találkozhatunk friss szereplővel, ahol az RTX 3060 laptopokba szerelt verziója áll, 4,03 százalékkal. A listán vannak még meglepetések, például 8-9 éves GPU-k is előfordulnak néhány százalékos arányban.

A Steam-felhasználók körülbelül egyharmada használja a legújabb grafikus kártyákat, a többség megelégszik régebbi hardverrel, miközben az idén érkezik az RTX 4000-es széria.

Ennek okát nem nehéz kitalálni: a régebbi GPU-kat használtan és újonnan is olcsóbban lehet beszerezni, ezzel szemben az egyik legerősebb VGA, az Nvidia RTX 3070 Tihoz 300 ezer forint felett juthatunk hozzá újonnan, az izmosabb kártyákhoz pedig még mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. A Steam statisztikáiból megtudhatunk más érdekességeket is: a felhasználóik több mint kétharmada Intel processzort használ, és csak a maradéka a rivális AMD-t, míg a videókártyák terén az Nvidia megoldásait közel 76 százaléka választotta az AMD 14,8 százalékával szemben. Közel 10 százalék pedig dedikált kártyával próbálkozik. Az is kiderült, hogy a Windows 11 egyre népszerűbb, bár a többség (65,42 százalék) még mindig a Windows 10-et használja.

Mi a videókártya?

A videókártya (más néven grafikus kártya, VGA, sokszor tévesen GPU) a PC és a laptop megjelenítésért felelős fő alkotórésze. Feladata, hogy a számítógép által küldött képi információkat feldolgozza és a monitornak értelmezhető analóg jelekké alakítsa. Leegyszerűsítve: ennek az eszköznek köszönhetjük, hogy a képernyőn mi látható.  

Gyakran találkozni az integrált és a dedikált grafikus kártyákkal. Az előbbi az alaplapon található, az utóbbi egy különálló egység. A dedikált jóval erősebb és drágább az integráltnál, alapvetően játékok futtatásához, kriptobányászathoz és a grafikusok munkájához szükséges. Egyszerűbb feladatokhoz (böngészés, filmnézés) elég az integrált videókártyával felszerelt laptop és PC. 

Peking enyhít a videójáték-ipart gúzsba kötő szigoron, nyitnak a külföld felé is

Visszavesznek a videójáték-piacon alkalmazott drákói szigorból a kínai hatóságok, amelyek másfél év után először hagyták jóvá külföldi játékok megjelenését a hazai kínálatban. Azon viszont nem változtatnak, hogy a 18 év alattiak mikor játszhatnak.