A kínai hatóságok 45 külföldi és 84 hazai videójáték megjelenését engedélyezték, enyhítve a szegmenst másfél éve sújtó korlátozásokat. Előbbiek között olyan nevek találhatóak meg, mint a Nintendo Pokémon Unite nevű programja, vagy a nagysikerű Witcher-szériát készítő CD Projekt RED Gwent nevű kártyajátéka – írja a Reuters.

Asian,Student,Play,Game,On,The,Smart,Phone,In,The
Fotó: Shutterstock

Peking szigorú szabályokat vezetett be tavaly augusztusban, a  kínai kormány ugyanis az előző évben országos kampányt indított, hogy visszaszorítsa a fiatalok „videójáték-függőségét”. Ennek értelmében a 18 év alattiak csak este 20 és 21 óra között játszhatnak, kizárólag pénteken, szombaton, vasárnap és a törvényes ünnepnapokon.

A szabályozás nem veszi figyelembe a nyári szünetet sem, a gyerekek és a tinik július 11. és augusztus 31. közötti időszakban összesen csak 21 órára kapcsolódhatnak ki videójátékokkal.

Az iparág fejlődését hátráltatja az is, hogy a távol-keleti országban a játékok csak akkor jelenhetnek meg, ha azt engedélyezi az ezzel foglalkozó kínai hivatal. A médiafelügyelet azonban 2021 augusztusától idén áprilisig egyetlenegy új engedélyt sem adott ki, utóbb 45 hazai fejlesztésű programot hagyott jóvá. Azóta egyre több cím jelenhet meg, hosszú szünet után immár külföldiek is szerepeltek a listán.

Az importált játékok engedélyezése gyakorlatilag a videójáték-iparral szembeni pekingi szigorítás részleges feladását jelenti.

Erre nagy szükség is van, ugyanis a szigorú szabályok visszavetették a szektort. A videójáték-ipar eseményeit követő Newzoo 742 millióra becsüli a kínai gamerek számát, az ottani piac forgalmát pedig 45,8 milliárd dollárra taksálja, így a távol-keleti óriásé a világ legnagyobb gaming piaca. A pekingi kormány videójátékok elleni hadjárata csökkentette a játékosok számát és a bevételeket, főleg a mobilokon futó programok szenvedtek nagyobb veszteséget. Mindenesetre Kína továbbra is vonzó piac marad, és ezt a hatóságok sem fogják megakadályozni az engedélyek megtagadásával.

Ilyen eddig nem fordult elő: idén csökkenni fog a mobiljátékok globális piaca

A megélhetési költségek emelkedése, a járványvédelmi intézkedések feloldása és számtalan más ok miatt idén először fog zsugorodni a mobiljátékok piaca: a bevételek ebben az évben 6,4 százalékkal, 92,2 milliárd dollárra csökkennek, szemben a tavalyi 7,3 százalékos növekedéssel. Ugyanakkor a jövőt pozitívan látják a terület fontos szereplői, mivel az okostelefonok és a táblagépek egyre jobban terjednek, köztük a kevésbé fejlett régiókban is.