Kétmillió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az RTL-re a Celeb vagyok, ments ki innen! október 18-i epizódja miatt. A testület ezenkívül hiányosságokat tárt fel az ATV Spirit televízió és a kalocsai Korona FM 100 rádió műsorában is – olvasható a testület közleményében. 

Fotó: Markovics Gábor / MW

Bejelentések alapján indított eljárást a Médiatanács a Celeb vagyok, ments ki innen! című műsor október 18-i epizódja miatt. 

Az RTL adásában a műsorvezetők (Vadon János és Sebestyén Balázs) megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy kolumbiai gyermeket. A műsorvezető magyarul feltett kérdéseire a gyermeknek minden alkalommal azt kellett felelnie: „Si señor!” („Igen, uram!”). A kérdések közül néhány a fiú intim szféráját sértette, illetve a testalkatán gúnyolódott.

A vizsgálat megállapította, hogy a jelenet megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést. 

A Médiatanács súlyos jogsértést állapított meg és 2 millió forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra, ezenkívül a jogsértésről szóló közlemény közzétételére kötelezte a műsorszám sugárzásának idősávjában legalább két alkalommal és a szolgáltató honlapján hét napig folyamatosan. 

A bírság összegének megállapításakor a testület figyelembe vette, hogy az RTL jelentős befolyásoló erejű, országos vételkörzetű televíziós médiaszolgáltatás.

Az ATV Spirit tévécsatorna szeptember 12-i és 17-i adásnapjában nem tett közzé híreket – derült ki a Médiatanács szeptember 12–18. közötti adásnapokat vizsgáló ellenőrzéséből. Ezenfelül a médiaszolgáltató alulteljesítette a saját készítésű műsorszámok heti minimális közreadási kötelezettségét. A jogsértés miatt a testület 50 ezer forint bírságot állapított meg.

A kalocsai vételkörzetben működő Korona FM 100 helyi vételkörzetű kereskedelmi rádió ellenőrzésekor is hiányosságot tárt fel a Médiatanács. A rádió október 31-én sugárzott műsorában alulteljesítette a közszolgálati és a helyi közélettel foglalkozó műsorok szerződésben vállalt arányát, illetve a hírműsorok, valamint a szöveges tartalom közzétételének mértéke is hiányosságot mutatott. A Médiatanács a fentiek miatt 20 ezer forint bírságot szabott ki a rádió szolgáltatójára.