Valószínűleg mindenki látott olyan labdarúgó-mérkőzést, amikor füstbombák árasztották el a pályát, és emiatt szünetelnie kellett a mérkőzésnek. Ezeknek a pirotechnikai eszközöknek a sportrendezvényeken való használata jogellenes – hangsúlyozta az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársa és szóvivője, Nagy László Tibor. A szakember elmondta, hogy az ultrák ezt pirózásnak nevezik, és számukra a mérkőzések alapvető kelléke, de a szervezők és a hatóságok felhívják a figyelmet, hogy az ilyen pirotechnikai eszközök rendkívül veszélyesek.

Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Kiemelte, hogy az összes szabályzat és előírás tiltja ezeknek az eszközöknek a használatát a sporteseményeken, és a szervezők mindent megtesznek, hogy a stadionokon kívül tartsanak minden veszélyes holmit. Ennek ellenére sok drukker szinte sportot űz abból, hogy becsempészi ezeket a meccsekre. A lelátókon kialakult tömegben lehetetlen tartani azt a biztonsági távolságot, ami egy ilyen füstbombánál vagy tűzijátéknál kötelező lenne. 

Egy baleset könnyen kialakulhat és súlyos egészségkárosodást okozhat 

– mondta Nagy László Tibor. Kiemelte, hogy 

a pirotechnikai eszközök használata akkor is büntetőjogi következményeket von maga után, ha nem volt személyi sérülés. Azonban ha mégis baleset történik, akkor az elkövetőnek a testi sértés miatt is felelnie kell.

Nagy László Tibor hozzátette, ezeknek az eszközöknek a használata kizárólag abban az esetben engedélyezett, ha a szervezők a megfelelő képesítésekkel felvértezett céggel szerződnek, amely a biztonsági előírásoknak megfelelően használja a tűzijátékokat.

Az ügyészség az edukációs kisfilmsorozatának második részében tájékoztat a pirózás veszélyeiről és következményeiről.