Hasi fájdalmakkal kórházba került Jair Bolsonaro volt brazil elnök Floridában, ahová a nemrég elszenvedett választási veresége után utazott.

Fotó: Mauro Pimentel / AFP

A jobboldali politikus korábban, 2018-as választási kampánya során késelés áldozata lett, amelynek következtében jelentős vérveszteséget szenvedett, négy műtéten esett át. A mostani gondokról nem tudni, kapcsolatban vannak-e a korábbi támadással, de már a tavalyi év elején is meg kellett operálni a volt elnököt hasi komplikációk miatt.

Bolsonaro amerikai kiruccanását nem hagyta szó nélkül a helyi média és a politikusok sem: Joe Biden amerikai elnöktől a demokrata politikusok szakadatlan követelik az általuk szélsőjobboldaliként emlegetett brazil exállamfő eltávolítását az országból.

Bolsonaro hívei ugyanis a napokban megostromoltak főbb kormányzati épületeket az általuk elcsaltnak bélyegzett választási eredmények elleni tiltakozásképpen, amit az újonnan megválasztott elnök, Lula sem hagyott szó nélkül.

A volt államfő Floridában a hírek szerint egy visszavonult brazil MMA-sportoló házában lakik átmenetileg, és legfeljebb három hónapig tervez az országban maradni, habár ezeket a terveket az állapota akár még át is írhatja. Bolsonaróról egyébként készült már felvétel egy szupermarketben vásárlás közben és támogatói körében is, akik hollétének kiderülte után elözönlötték a környéket.