BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az USA és Tajvan ölelkeznek, hogy még nagyobb legyen a feszültség

A kínai autoriter terjeszkedés megfékezésére Tajvan megerősíti a katonai kapcsolatait az Egyesült Államokkal. A szigetállam elnöke erről azután beszélt, hogy vezető amerikai tisztviselők látogattak el Tajpejbe. A ismételt amerikai látogatásra nem sokkal azután került sor, hogy Kína bojkottot hirdetett több amerikai fegyvergyártó termékeire Tajvan támogatása miatt. Bár az USA nem ismeri el önálló entitásként Tajvant, ennek ellenére a hivatalos látogatások nagyon megszaporodtak tavaly.

„Tajvan megerősíti katonai kapcsolatait az Egyesült Államokkal, hogy megfékezze a tekintélyelvűség terjeszkedését” – jelentette be kedden Caj Jing-ven elnök.

General Views of Taipei Ahead of GDP Figures
Fotó: Bloomberg

A politikus erről a szigetállam fővárosába, Tajpejbe látogató amerikai törvényhozókkal folytatott találkozón beszélt. Hangsúlyozta, hogy 

Tajvan még aktívabban fog együttműködni az Egyesült Államokkal és más demokratikus partnerekkel az olyan nemzetközi kihívások kezelése érdekében, mint az autoriter terjeszkedés és az éghajlatváltozás.

A Financial Times című brit lap azt írta, hogy az amerikai törvényhozók azután látogattak Tajpejbe, hogy pénteken Tajvanra érkezett Michael Chase amerikai a védelmi miniszterhelyettes, aki a Kínával való kapcsolatokért felelős.

Kína tiltólistára tett amerikai fegyvergyártókat Tajvan miatt – a Lockheed Martin is köztük van

Tajvan támogatása miatt tiltott ki két amerikai fegyvercéget Kína. A Lockheed Martin és a Raytheon nem értékesíthet semmilyen árut Kínában, és befektetéseket sem eszközölhetnek. Egyelőre nem tudni, milyen hatással lesz a döntés a két cégre, mivel az USA eddig is tiltotta a katonai technológia kínai értékesítését.

Az elmúlt években az amerikai tisztviselők több tajvani útja is kiváltotta Peking haragját. Kína saját területeként tekint Tajvanra annak ellenére, hogy a kínai kommunisták polgárháborús győzelme, 1949 óta a szigetnek önálló kormánya van. A Peking és Tajpej közötti feszültségek jelentősen fokozódtak, miután Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház akkori elnöke tavaly augusztusban Tajpejbe utazott. Kínai harci repülőgépek mindemellett rendszeresen megsértik a sziget légvédelmi övezetét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.