A török tengerészeti hatóság hétfőn jelentette, hogy a Földközi-tenger partján, a déli Hatay tartományban található kikötő megrongálódott a földrengéstől. Drónfelvételeken látszik, hogy több száz konténer lángol a kikötőben. A tűzoltók nem tudnak megbirkózni a tűzvésszel.

Fire in the containers overturned in the earthquake in Iskenderun Port continues
A lángoló iskenderuni kikötő. Fotó: Anadolu Agency via AFP

A török Tribeca hajózási ügynökség kedden arról számolt be, hogy az iskenderuni komplexumban még mindig tombol a tűz. A kikötőt teljesen lezárták. A vezető globális konténerszállító csoport, az AP Moller Maersk közölte, hogy súlyos károk keletkeztek a földrengés epicentruma körüli logisztikai és szállítási infrastruktúrában.

Földrengés után börtönlázadás, kiszabadultak az Iszlám Állam harcosai

A pusztító hétfői földrengés nyomán lázadás tört ki egy börtönben a szír–török határon, legalább húszan kereket is oldottak a rabok közül. Az intézmény főleg az Iszlám Állam harcosait és a szíriai háborúban részt vett kurd erők tagjait őrzi.

A hajókat más kikötőkbe terelik, mivel a tűztől függetlenül az iskenderuni kikötő olyan károkat szenvedett el, hogy nem tudna bejövő forgalmat fogadni.

A súlyos szerkezeti károsodás miatt további értesítésig minden műveletet leállítottak a kikötőben 

– közölte az AP Moller Maersk. Hozzátette, hogy módosítják a szállítmányozási útvonalakat, a sérült kikötőbe tartó hajókat más kikötőkbe irányítják át. Elsősorban a törökországi Mersin és az egyiptomi Port Said kikötő fogadja majd a hajókat – írta meg a Reuters.

A Maersk egy keddi frissített közleményében hozzátette, hogy a földrengés után, hétfő este tűz ütött ki a terminálon a konténerek között, és a cég azon dolgozik, hogy felmérje a lehetséges rakományveszteséget, de a tüzet még nem sikerült megfékezni a helyi hatóságokkal. 

Még nem tudni, mennyi ideig tartanak a helyreállítási erőfeszítések, és mikor vehetik át a kikötőben a károk teljes körű vizsgálatát.

A lángokból, a füstből és a szagból ítélve a tűz nagy valószínűséggel egy gyúlékony ipari olajjal töltött tartályban keletkezhetett. Más konténerek a földrengés miatt felborultak, és elzárják a közlekedési útvonalakat, ezzel is nehezítve a tűzoltók munkáját. A károk miatt hajóval sem tudják megközelíteni a tűz központját.

Az Iskenderun kikötő főleg nehézipari cikkeket fogad, például acélt. Ez Törökország délkeleti régiójának egyik legnagyobb konténerközpontja. A kikötő elsősorban a belföldi török ​​kereskedelemre összpontosít.

A török tengerészeti hatóság közölte, hogy a többi kikötőben zavartalanul folytatódik a munka.