Teljes egészében helyreállt csütörtökön a közúti forgalom a krími hídon, amelyet tavaly októberben rongált meg robbantással az ukrán titkosszolgálat.

Russia announces full reopening to road traffic of the Crimean Bridge after repairs following the October explosion epa10485423 Cars drive across the Crimean bridge in Crimea, 23 February 2023. Automobile traffic resumed on all lanes of the Crimean bridge on 23 February, 39 days ahead of schedule, the press service of Russia's Deputy Prime Minister Marat Khusnullin announced. The motorway of the Crimean Bridge was damaged by an explosion last October. To restore the bridge, some 2,442 tons of metal structures were manufactured, which were delivered from Tyumen, Voronezh and Kurgan. The builders needed to replace four spans on both sides of the bridge, lay two layers of asphalt concrete pavement and install lighting masts.  EPA/STRINGER
A tizenkilenc kilométer hosszú krími híd a maga nemében a leghosszabb átkelő Európában.
Fotó: MTI / EPA

A híd közúti része összes sávjának helyreállítását Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes jelentette be. Közölte, hogy a helyreállítási munkálatokat a tervezettnél 39 nappal előbb fejezték be. Az építmény vasúti részének teljes helyreállítását júliusra ígérte. A fémkonstrukcióhoz szükséges 524 tonnányi anyagot már leszállították, az építmény mintegy fele már elkészült.

Husznullin elmondta, hogy a hídlábközök teherbírási tesztjei sikeresen lezajlottak. A hídon, amelyet tavaly október 8-án rongált meg egy robbanóanyaggal megrakott teherautó segítségével az ukrán katonai felderítés, Vitalin Szaveljev orosz közlekedési miniszter szerint a személygépkocsi-forgalom már órákkal a robbantás után helyreállt, és gyakorlatilag a javítás alatt sem állt le. 

A merénylet óta eltelt idő alatt több mint 700 ezer jármű haladt át rajta.

Husznullin emlékeztetett arra, hogy a Kercsi-szoroson a teherautók számára kompátkelést biztosítottak napi négy közúti és két vasúti komp alkalmazásával, és megnyitottak egy alternatív útvonalat a Krasznodari területen, a Krím és Rosztov megye bevonásával. Mint mondta, mindez lehetővé tette a forgalom stabilitásának fenntartását és mindannak biztosítását, amire a Krím félsziget lakóinak szüksége volt.

A híd két pótolandó részéhez rekordidő alatt 2442 tonna acélszerkezetet gyártottak, amelyet a közlekedésrendészet kíséretében Tyumenből, Voronyezsből és Kurganból szállítottak oda. Az építőknek a híd mindkét oldalán egyaránt ki kellett cserélniük négy hídlábközépítményt, le kellett fektetniük két réteg aszfaltburkolatot, és fel kellett szerelniük világítóoszlopokat.

A 19 kilométer hosszú krími híd, amelyen a közúti személyforgalom 2018. május 15-én, a vasúti teherforgalom pedig 2020. június 30-án indult el, a maga nemében a leghosszabb átkelő Európában. Vlagyimir Putyin orosz elnök a híd ellen végrehajtott robbantást követően rendelte el Ukrajna kritikus infrastruktúrájának támadását.