Jelenleg kutatások zajlanak a jövő gyümölcsfáinak megtalálásának érdekében a klímaváltozás miatt. Sok európai fajtának ugyanis hosszú, hideg télre van szüksége ahhoz, hogy nyáron elég gyümölcsöt hozzon, az éghajlatváltozás pedig megzavarja természetes ciklusukat – írja az Euronews

Bénédicte Wenden tudós olyan alma-, cseresznye-, sárgabarack- és őszibarackfajtákat keres, amelyek képesek boldogulni egy melegebb világban is. Egy Bordeaux melletti gyümölcsösben öt különböző fajtát hasonlít össze minden fajból. 

Cherry trees in DC bloom early this year
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A tudós célja, hogy azonosítsa azokat a tulajdonságokat, amelyek lehetővé teszik, hogy variációkat hozzunk létre 2050-re és azutánra.

„Most az a gondunk, hogy a téli hőmérséklet emelkedésével a gyümölcsfák hidegigénye már nem teljesül. 

Ez azt jelenti, hogy télen már nincs elég hideg, így a virágzás szabálytalan, a termelésben pedig komoly gondok vannak” 

– mondta. „Az a véleményem, hogy jobb, ha több variációt hagyunk meg. Ez a fajta nagyon jó, ha enyhe a tél, de nincs fagy. Ez pedig akkor jó, ha hideg a tél és fagyos. Szóval jobb több variációval dolgozni, a termés garantálása érdekében. Ez ugyan megbonyolítja a termelők dolgát, de biztonságot is ad nekik” – tette hozá.

Philippe Sfiligoï biotermesztő két egymást követő évben veszítette el a termést a késői fagyok miatt – és attól tart, hogy idén megismétlődik ugyanez: „Ha nagyon meleg lesz a jövő héten, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a fa elkezd növekedni. És amikor ez elindul, nem áll meg, mert elkezdődik a fanövekedési ciklus. Lelassulhat kicsit, de leállni nem tud. Szóval ha néhány hét múlva fagy lesz, akkor vége” – fejtette ki.

Újabb háborúk várnak ránk, ha nem teszünk a klímaváltozás ellen

A vízért és az élelemért fog háborúkat vívni a jövőben az emberiség, ha nem teszünk azonnali lépéseket a klímaváltozás ellen, figyelmeztetett az EU zöldmegállapodásért felelős biztosa.