Különös jelenség hozta lázba a japán lakosságot. Hamamatsu városnál, a Enshuhama partszakaszon egy nagy, körülbelül másfél méter átmérőjű fémgömböt sodort partra a víz. A tárgyat egy helyi találta meg, aki azonnal értesítette a rendőrséget. A hatóságok röntgenberendezésekkel és bombaszakértőkkel érkeztek a helyszínre, a partot lezárták és folyamatos megfigyelés alatt tarják a gömböt.

The Telegraph
Japán, fémgömb,
Fotó: The Telegraph YouTube

Lezuhant földönkívüli objektum, bomba, bója, Godzilla tojása. Ilyen és ezekhez hasonló elméletek születtek Japánban az ismeretlen eredetű fémgömb rejtélyével kapcsolatban – írta meg a BBC. A hatóságok meglepően komolyan veszik a különös tárgy vizsgálatát, vélhetően valóban attól tartanak, hogy akár robbanószerkezetet is rejthet. A vizsgálatok annyit mutattak ki egyelőre, hogy a tárgy üreges, de mást nem tudni róla.

Szusiterrorizmus Japánban: a mesterséges intelligenciát hívják segítségül

Egy japán étterem mesterséges intelligenciával ellátott kamerákkal venné elejét annak, hogy a vendégek összefogdossák a szalagra tett szusifalatkákat.

Egy helyi lakos, aki az érintett partszakaszon szokott futni azt mondta az NHL tévécsatornának, hogy meglepte a nagy felhajtás a gömb körül, mivel az már napok óta ott van a parton. Hozzátette, hogy amikor először felfedezte, akkor megpróbálta odébb gurítani, de a tárgy túl nehéz volt és nem tudta megmozdítani.

A hatóságok azt közölték, hogy a fémgömböt hamarosan elszállítják.

Más esetben valószínűleg nem keltett volna ekkora pánikot a fémgömb, de az Egyesült Államok felett az elmúlt hetekben megjelenő kínai léggömbök óvatosságra intették Japánt. Japán felett korábban már jelentek meg kínai léggömbök, 2019-ben három ilyet is észleltek. Peking tagadja, hogy a léggömbök hírszerzési eszközök lettek volna, ennek ellenére a Japán és a Kínai védelmi miniszter négy év után először találkozott szerdán. A felek abban állapodtak meg, hogy tavasszal egy kommunikációs forródrótot fognak létrehozni a két ország vezetése között.