Árháborút vívnak a kiskereskedők: a Lidl is megvágja a sajtok árát

A Lidl Magyarország március 6-tól, hétfőtől jelentős mértékben csökkentette a kínálatában található, legnépszerűbb sajtok árát. Az intézkedésnek köszönhetően a sajtok ára akár 25 százalékkal csökken. A vállalat célja, hogy további árcsökkenést, kedvezményeket tudjon biztosítani a vásárlóinak minél több termékkategóriában. Március 1-jén az Aldi Magyarország jelentette be, hogy 20–23 százalékkal alacsonyabb áron kínálja a magyar beszerzésű trappista sajtjait. Hamar kiderült, hogy nemcsak az Aldi járt el így, hanem a CBA is, csak ők nem verték nagydobra. 

Fotó:  Lang Róbert/Somogyi Hírlap

A trappista sajttal nincs vége az árháborúnak.

 

A következő árcsökkentett termék már fel is tűnt a színen, ez pedig a száraztészta,

 

 melynek néhány napon belül a CBA és a Príma üzleteiben is csökkenni fog az ára, az árcsökkentés mértéke 5 százalék körüli lesz. A lépés egyértelműen annak szólt, hogy a kiskereskedelmi forgalom drámaian beszakadt: az áremelkedés miatt a vásárlók visszafogták költekezésüket, ez egyértelműen meglátszott az értékesítés volumenén. 

Fejfájást okozhatnak az ukránoknak a brit Challenger 2-es tankok

A hidegháború alatt kifejlesztett Challenger 2-es brit tankok már áprilisban megérkezhetnek az ukrán frontra, ezek a harckocsik azonban nem tudják felvenni a versenyt a Leopard 2, vagy a amerikai Abrams tankokkal. A Challenger 2-be való lőszerből meglehetősen kevés van, emellett a harckocsi lövege nem bír olyan erővel és pontossággal, mint a német vagy orosz tankok. Ráadásul a Challenger 2 egy bonyolult szerkezet, amin a legkisebb karbantartás is rengeteg munkával jár.  Becslések szerint 450 ilyen tank áll Nagy-Britannia rendelkezésére, de a hírek szerint a számukat csökkentenék a seregben, így akár 200 darabot is lepasszolhatnak az ukránoknak.

Fotó: AFP

Élen jár Magyarország a vezeték nélküli technológiában 

Vezeték nélküli technológiában az élmezőnyhöz tartozik Magyarország, így még a mobilipar legfontosabb kiállításán, a barcelonai Mobile World Congressen (MWC) is a magyar példát dicsérték a szakértők. Az East-West Gate (EWG) a 85 hektáros területével Európa legnagyobb konténerterminálja, és ez az első olyan létesítmény a kontinensen, ahol a széles és normál nyomtávú vasúti kocsik átrakodását automatizált daruk végzik, amelyeket az 5G-technológia segítségével a távolból, biztonságosabb és jobb munkakörnyezetben, valós időben, késleltetés nélkül irányítanak a kezelők, ugyanúgy, mintha a daru fülkéjében ülnének. 

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Nehéz helyzetbe kerülhetnek a magyarok az Egyesült Államok döntése miatt

Magánszemélyeket és cégeket egyaránt rosszul érinthet az amerikai döntés, hogy egyoldalúan felmondták a Magyarországgal kötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt – hasonlót korábban egyetlen komolyabb gazdasági potenciállal rendelkező országgal szemben sem léptek meg. 

A hosszú távú negatív hatások közé tartozhat például befektetések elmaradása, beruházások visszafogása vagy a szolgáltatási funkciók más országokba való terelése.

Már bruttó egymillió forintot is kereshet egy kezdő IT-s

Sikeres volt a Programozd a jövőd! projekt, ám nemzetgazdasági jelentőségű volna, hogy a jelenleginél is sokkal többeket tereljenek informatikai pályára: a 2016-ban kezdődő és az támogatásával futó projekt átfogó célja a fiatalok informatikai pályára terelése, a felsőfokú IT-képzést elvégzők számának növelése és szaktudásuk fejlesztése volt annak érdekében, hogy jobban kielégítsék a szélesebben értelmezett digitális gazdaság növekvő szakemberigényét. Jelenleg 44 ezer informatikus hiányzik a hazai munkaerőpiacról, és sokkal nagyobb a piac felszívó ereje, mint amit az oktatás le tud követni.