Közélet

Használhatatlanok lehetnek az ukrán fronton a brit Challenger tankok

A modern Leopard 2 vagy Abrams harckocsik még jó ideig várathatnak magukra Ukrajnában, viszont áprilisban már megérkezhetnek a Challenger 2-esek. A hidegháború alatt kifejlesztett brit tankok azonban több fejfájást okozhatnak az ukránoknak, mint hasznot. A Challenger 2-be való lőszerből meglehetősen kevés van. Emellett a harckocsi lövege nem bír olyan erővel és pontossággal, mint a német vagy orosz tankok. Ráadásul a Challenger 2 egy bonyolult szerkezet, amin a legkisebb karbantartás is rengeteg munkával jár.

A Challenger 2 tankok voltak az első modern nyugati harckocsik, amiket felajánlottak Ukrajnának az oroszok elleni harchoz. Az első harckocsik várhatóan április közepén érkeznek meg az ukránokhoz, addig az ukrán egységek még tanulják, hogy hogyan is kell harcolni ezekkel a fegyverekkel. A Challenger 2 tankok Nagy-Britannián kívül eddig csak Ománban voltak használatban, mivel ezek a harckocsik nem tudják felvenni a versenyt a Leopard 2, vagy a amerikai Abrams tankokkal.

Finnish Army Arrow 22 Exercise Media Day
A British Army Challenger 2 main battle tank during the Finnish Army Arrow 22 training exercise, with participating forces from the U.K., Latvia, U.S. and Estonia, in Niinisalo, Finland, on Wednesday, May 4, 2022. Swedes and Finns are increasingly in favor of joining the NATO defense bloc after Russia's invasion of Ukraine, adding pressure on the countries' leaders to change long-standing policies of military non-alignment. Photographer: Roni Rekomaa/Bloomberg via Getty Images
Fotó:  Getty Images

Mivel nemzetközi szinten nem volt nagy kereslet a Challengerre, így a britek nem is gyártottak sokat belőle. Becslések szerint 450 ilyen tank áll az ország rendelkezésére, de a hírek szerint a számukat csökkentenék a seregben, így 

akár 200 darabot is lepasszolhatnak az ukránoknak

írta meg a Military Watch Magazine.

A Challenger 2 egyetlen valóban értékes tulajdonsága a páncélzata, különösen a lövegtorony védelme, ami sokkal nehezebb, mint a többi modern harckocsié.

Ukrajna: a sár vagy a kompozitpáncélzat diktálja majd a ritmust?

Katonai elemzők azon tanakodnak, vajon az Ukrajnának megígért modern nyugati harckocsik képesek lesznek-e megfordítani a háború menetét, és kiszorítani az ország területéről a támadókat. A modern tankok jobbak az orosz haderő páncélosainál, de betehet nekik a sártenger.

Az ukrán fronton a Challenger 2 lesz az egyetlen tank, ami fejletlenebb ágyúval rendelkezik. Mivel ez a típus még a hidegháború alatt lett tervezve, így az idő viszonylag eljárt felette. Az ereje és a pontossága alul múlja az orosz, német vagy amerikai tankokét, ráadásul ez a harckocsi nem kompatibilis a NATO-ban használt lőszerekkel. 

A Challenger 2-höz 120 mm-es lövedék kell, ilyet viszont már a britek sem gyártanak. 

A rendelkezésre álló készletet lehet csak felhasználni, ami azt jelenti, hogy ezek a tankok hamar lőszer nélkül maradhatnak Ukrajnában. Valószínűleg Nagy-Britannia nem sajnálja majd a 120 mm-es készleteit Kijevtől, hiszen a szigetország azon dolgozik, hogy lecserélje a még meglévő Challengereket a hadseregéből, illetve a megmaradt tankokat még 2020-ban elkezdték átépíteni.

A Challenger 2 egy másik nagy hibája, hogy még mindig első generációs hőkamerákkal vannak felszerelve. Az orosz T-90M harckocsikon harmadik generációs hőkamerák működnek.

Lekésik az amerikai Abrams tankok az orosz offenzívát, talán még a háborút is

Alighanem lekésik a tavaszra várt orosz offenzívát – de talán még a háborút is – azok az amerikai Abrams tankok, amelyeknek az ukrajnai harctérre juttatását a kiszivárgott hírek szerint szerdán jelenti be Washington. Ráadásul úgy tűnik, jelképes darabszámról van szó a katonai felszereléseket gyorsan faló konfliktus méretéhez és az ukrán hadsereg igényeihez képest.

Bár a brit harckocsinak a tornya rendkívül erős páncéllal van felszerelve, a törzse már egyszerűbb védelmet kapott, reaktív páncél nélkül. Emiatt egy pontos találat azonnal használhatatlanná teszi a Challengereket.

A brit tank ráadásul rendkívül sok karbantartást igényel. 

A fegyver meglehetősen összetett, így a kisebb javítások is sok munkával járnak. Az ukrán hadsereg gépészei még nem ismerik ki magukat olyan jól a Challenger 2-n, így a javítások még az általánosnál is tovább tarthatnak. Vannak szakértők, akik szerint az ukrán sereg jobban járna, ha nem vesztegetné az idejét a Challenger 2 harckocsikra, de a szorult helyzet miatt nem valószínű, hogy elhagyhatók lesznek. Az oroszok folyamatosan támadnak a donyecki térségben és Kijevnek szüksége van minden elérhető fegyverre, hogy visszatartsa az előrenyomulást.

 

Challenger 2 tank harckocsi
Kapcsolódó cikkek