Az Egyesült Államok lengyelországi nagykövetével folytattak megbeszélést a varsói külügyminisztériumban csütörtökön a Lengyelországban működő egyik televízió tevékenységének következményei miatt – közölték a tárca honlapján. Lengyelországban komoly tiltakozást váltott ki az amerikai tulajdonú TVN24 hírtelevízióban sugárzott, Szent II. János Pálról szóló film, a parlament (szejm) várhatóan hamarosan határozatot fogad el az ügyben.

Fotó: Filippo Monteforte

A külügyi közlemény szerint Mark Brzezinski nagykövetet a lengyel piacon beruházó egyik televíziócsatorna tevékenysége kapcsán (...) hívták meg a minisztériumba. A szóban forgó csatorna működésének ugyanis ugyanolyan következményei lehetnek, mint a lengyel társadalom megosztására és feszültségkeltésre irányuló hibrid háborúnak – áll a közleményben. A nagykövetet tájékoztatták az említett következményekről, amelyek között Lengyelország elrettentő képességének, valamint a veszélyekkel szembeni ellenálló képességének gyengülését is megemlítették.

Miért mondott le XVI. Benedek pápa 2013-ban?

XVI. Benedek pápa mindössze nyolc évig ült a Vatikán trónján, amikor 2013-ban lemondott tisztségéről. Ezzel ő lett a harmadik pápa, aki még életében adta át az egyház vezetését, előtte V. Celesztin tett ilyet 1294-ben, majd XII. Gergely 1415-ben. XVI. Benedek a hivatalos közlések szerint egészségi állapota és előrehaladott életkora miatt távozott a vatikáni trónról, de a valóságban az egyházi korrupció és a szexuális visszaélések állhattak a háttérben.

A lengyel diplomácia lépését azzal hozták összefüggésbe, hogy 

a TVN24 amerikai tulajdonú lengyel kereskedelmi hírtelevízió hétfőn egy dokumentumfilmet sugárzott, amelyben azt taglalták, hogy a néhai Szent II. János Pál a pápává választása előtt, krakkói érsekként mit tudhatott a lelkészek által elkövetett pedofil bűntettekről.

A film – amelyet Marcin Gutowski rendezett – jó néhány tiltakozó visszhangot váltott ki Lengyelországban. Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerdán az egykori lengyel pápa több felszólalását, köztük a kommunizmus bukása előtti lengyelországi zarándoklatát is felidéző videofilmet tett közzé Facboook-oldalán. Ebben Morawiecki aláhúzta: a háború ma nem csak Lengyelország keleti határain túl zajlik.

Léteznek olyan körök, amelyek nem katonai, hanem civilizációs háborút próbálnak kiváltani Lengyelországban

– jelentette ki.

Krakow,,Poland,-,March,12,,2022:,Tvn24,Tv,Network,Company
Fotó: Shutterstock

Megalapozatlannak minősítette azokat az érveket, amelyek szerint az egykori pápa pedofíliát tussolt volna el. Rámutatott: II. János Pált a TVN filmjében egy kommunista állambiztonsági ügynök megszólaltatása révén próbálják kompromittálni. A pápával szembeni támadások olyan körökből indulnak, amelyek a hagyomány, a kultúra és a normalitás helyébe a társadalom többsége által eddig élt életet felforgató forradalmat akarják tenni – fogalmazott Morawiecki, és II. János Pál emlékezetének védelmére szólította fel a lengyeleket.

Marek Jedraszewski krakkói érsek kedden nyilatkozva hangoztatta:

 II. János Pál emlékét azért támadják, mert az emberi méltóság, a házasság és a család védelmezője. A tekintélyét érő hazugságok felérnek egy második merénylettel a néhai pápa ellen 

– utalt az érsek a II. János Pálnak súlyos lőtt sebeket okozó, 1981-ben a vatikáni Szent Péter téren elkövetett támadásra.

A lengyel szejm már csütörtökön tárgyal a Szent II. János Pál jó hírnevének védelmét célzó határozattervezetről.