Szentséges Atya, Isten hozta önt, a béke emberét Magyarországra. Mi, magyarok így köszöntjük a kedves vendéget – kezdte köszöntőbeszédét Novák Katalin. „Ennek a köszöntésnek van egy mélyebb, magasabb értelme. Hisszük, hogy a szentatya érkezése nem véletlen. Több, mint a Magyar Katolikus Egyház és a magyar állam meghívása. Őszentsége érkezése Kairosz. Isten megfelelő időben összehozza és erővel vértezi fel azokat, akik bíznak a szeretet, az összefogás és a béke erejében. Mi, magyarok abba a magasságba akarunk felemelkedni, ahol Krisztus híveinek és minden békét kereső ember összetartozását megtaláljuk.”

A köztársasági elnök azt is mondta, hogy azért van nagy szükség a pápa jelenlétére, mert az orosz–ukrán háborúban sokan tőle várják a békét. 

Ferenc pápa szerint Budapest az egyik olyan európai város, ami ismeri a szabadság értékét és küldetésként magában hordozza a demokrácia béke álmának a küldetést. A pápa szólt Budapest 1873-as alapításáról, amely Európa közös útját idézi. 

 

A háború utáni időszakban Európa azt képviselte, hogy a nemzetek közötti együttműködések véget vetnek a háborúknak. A béke álmát éneklő kórus szólamának leáldozóban van, miközben a háború szólistái utat törnek maguknak. 

 

– fogalmazott a Szentatya. 

NOVÁK Katalin; FERENC pápa
Fotó: Balogh Zoltán

Ferenc pápa azt is mondta, hogy úgy kell európai egység, hogy senkinek ne csorbuljon az egyedisége. „Olyan egészre van szükség, ami nem nyomja agyon az egyéniséget. Olyan Európát látok, ami nem válik gáznemű dologgá, és absztrakt szupernaconális képződménnyé, de egyes részek sem tartják fogva az egészet” – mondta a pápa. 

Megfogalmazása szerint Európa nemzetei egy családot alkotnak, a budapesti Lánchíd pedig ezt jelképezi; Magyarország pedig Európában lehet hídépítő. Azt is mondta, hogy a befogadás sok vitára ad okot, és ez összetett probléma, de a keresztények számára nem lehet más a viszonyulás, mint amiről Szent István beszélt az intelmeiben.

„Szeretnélek biztosítani titeket közelségemről, és imáimról minden magyarért. 

Különösen gondolok azokra, akik magyarként a határokon túl élnek. Isten, áldd meg a magyart!” 

– zárta beszédét magyarul.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palotában négyszemközti megbeszélést folytatott a pápával – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Orbán Viktor a tárgyaláson felidézte: ahogy Alaptörvényünk is mondja, Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van. Kereszténység nélkül ma Magyarország nem létezne – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja.

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntektől vasárnapig folyamatosan követhetik a Hír TV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjáról minden részlet megtalálható a Hír TV oldalán.