Az ügyészek várhatóan ejtik az emberölés vádját Alec Baldwin ellen Halyna Hutchins, a Rust-operatőr halála miatt – erősítették meg csütörtökön a Varietynek

Az ügy különleges ügyészei csütörtök esti közleményükben azt írták, hogy olyan új tények láttak napvilágot, amelyek lehetetlenné teszik a Baldwin elleni eljárás lefolytatását a kijelölt időben. Az ügyészek, Kari Morrissey és Jason Lewis azt mondták, hogy a nyomozás továbbra is „aktív és folyamatban van”, és a későbbiekben újból vádat emelhetnek. 

One killed, one hurt in shooting on Alec Baldwin movie set
Fotó: AFP

Elégedettek vagyunk a döntéssel, miszerint elutasították az Alec Baldwin elleni eljárást, és szorgalmazzuk a baleset tényeinek és körülményeinek megfelelő kivizsgálását

– mondták a lapnak a színész ügyvédjei, Luke Nikas és Alex Spiro. 

Halyna Hutchins operatőr az Új-Mexikóban zajló forgatások idején halt meg, miután Baldwin feltételezhetően elsütött egy kellékfegyvert. A film fegyverkezelőjét szintén gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg. 

Baldwin korábban tagadta a felelősségét az ügyben. A médiának adott interjúkban azzal érvelt, hogy nem ő húzta meg a ravaszt, és az csak elsült. Az ügyészek szerint azonban a forgatásról készült fotókon és videókon látható, hogy Baldwin úgy gyakorolta a fegyver meghúzását és elsütését, hogy az ujja többször is a ravaszvédőn belül és a ravaszon volt. Emellett az FBI tisztviselői megállapították, hogy a fegyvert nem lehetett elsütni a ravasz meghúzása nélkül. A balesettel kapcsolatos első vizsgálat megállapította, hogy bizonyos fokú hanyagságról van szó, és az új-mexikói állam több mint 136 ezer dolláros bírságot szabott ki a producerekre, amiért nem tartották be a biztonsági előírásokat.