Ismét demonstrációt szervezett az orosz művész, Andrej Molodkin Harry herceg ellen, aki a Spare című önéletrajzi könyvében megírta, hogy megölt 25 tálib katonát. Azt írta, hogy a katonákra sakkfiguraként tekintett, és nem érez szégyent a tettei miatt. Ezek a kijelentések annyira felháborították Molodkint, hogy immár a második megbotránkoztató bemutatóját hajtotta végre.

The blood-soaked copies of Harry's memoir Spare went on display this week
 

Molodkin vásárolt 25 példányt Harry könyvéből, a Spare-ből, majd átáztatta őket afgán emberektől vett vérrel. 

A kísérteties vörös könyveket ezt követően a művész kiállította a londoni Kenningtonban, ahol a kötetek megvásárolhatók voltak. A mai napig hét darab kelt el belőle, legkevesebb 8000 fontos áron (nagyjából 3,5 millió forint) – írta meg a Sky News.

Az egyik férfi, aki vásárolt Molodkin alkotásából, azt mondta, hogy az emberi vérrel átáztatott könyvek sokkolók, de nem annyira, mint Harry herceg kijelentései a könyvben. A férfi egyébként Molodkin munkásságának rajongója.

BATH, UNITED KINGDOM - JANUARY 22: Prince Harry's book on display in a book store on January 22, 2023 in Bath, England. Prince Harry's much anticipated memoir "Spare" officially went on sale on January 10.
Fotó: Matt Cardy / Getty Images

Az emberi vért a művész Franciaországban és Angliában élő afgánoktól vette. Egy hivatásos nővér segített neki a vérvételben, a donorok pedig tisztában voltak a demonstráció részleteivel, és beleegyeztek, hogy a vérüket felhasználják Molodkin művéhez.

Azonban a vért eredetileg egy március végi akcióhoz használta fel. Ekkor egy üvegdobozra festette fel a brit királyi család címerét. A címert kivetítették a londoni Szent Pál-székesegyházra, majd elkezdték beletölteni az emberi vért. A katedrálison a vérben úszó címer volt látható.

Az innen maradt vért használta fel a könyvek áztatásához. A művész közölte, hogy összesen 1250 milliliter vért vettek a donoroktól.

Molodkin jelenleg Dél-Franciaországban él, Oroszországba nem térhet vissza. 2022-ben az ukrajnai háborúra reagálva egy Vlagyimir Putyint ábrázoló szobrot alkotott, amelyet ukrán katonáktól vett vérrel töltött fel – írta meg a Sky News. Ezért az alkotásáért szülőhazájában nem kívánatos személlyé vált, hazatérése esetén börtön várna rá.

A művész arról is beszélt, hogy Harry kijelentései mélységesen felháborították. Közölte, hogy a szovjet időszakban katonaként szolgált, de mindig is rettegett attól, hogy egyszer tűzparancsot kap. Elmondta, hogy Harry közönyössége, ahogyan 25 ember meggyilkolásáról beszél, elítélendő, mivel a herceg úgy beszélt az egészről, mintha egy játék lett volna.

Egy helikopterről lövöldözött hiányos felszerelésben bujkáló tálibokra. Ez nekem nem harcnak, hanem szafarinak tűnik

– mondta Molodkin.

A művész azt is közölte, hogy III. Károly koronázási ceremóniájára is készül demonstrációval.