Nagy múltú újságosbódét vásárolt szülővárosában, a toszkánai Arezzóban a milánói Prada divatház vezetője, Patrizio Bertelli, megmentve a közelgő bezárástól – számolt be a Corriere della Sera című olasz napilap szerdán.

TEAM LUNA ROSSA PRESS CONFERENCE
Patrizio Bertelli (C), Team Principal of Luna Rossa Challenge 2013, speaks during a news conference on May 17, 2013 in Alameda, California.  Bertelli announced that the team will move forward with the competition, but that he wanted races canceled if winds on the San Francisco Bay were deemed too dangerous. AFP Photo / Josh Edelson (Photo by Josh Edelson / AFP) Prada
Ikonikus újságosbódét mentett meg szülővárosában a Prada divatház vezetője, Patrizio Bertelli.
Fotó: Josh Edelson / AFP

Médiaértesülések szerint Bertelli százezer eurót (37 millió forint) fizetett a belvárosi Piazza San Jacopón található kioszkért, amely 1947-ben nyílt meg, és a város egyik nevezetességévé vált.

Az újságosbódét a helyi polgárok találkozóhelyének tekintik.

A kioszkot eddigi tulajdonosa, a kilencvenéves Piero Scartoni és lánya működtette. Scartoni most már nyugdíjba vonulna, de közben szerette volna, ha a napilapok iránti kereslet megcsappanása ellenére az új tulajdonos nem zárná be a standot. Ezt Bertelli meg is ígérte. A kioszk szeptembertől fiatalabb üzemeltetővel fog működni.

Bertelli, aki a Forbes szerint Olaszország tíz leggazdagabb vállalkozója közé tartozik, 1946-ban született Arezzóban, és később Miuccia Prada divattervezőt vette feleségül. Az üzletember saját bevallása szerint fiatalon a kioszk törzsvásárolója volt, és minden reggel újságokat, valamint vitorlás- építészeti és dizájnmagazinokat vett.

Bertelli nemrégiben vásárolta meg Arezzóban az 1920-as években alapított La buca di San Francesco éttermet és a 19. századi Caffe dei Costanti kávéházat. Mindkét létesítményt a bezárás fenyegette.

Válságálló divat Milánóból

A milánói őszi-téli kollekciók bemutatása, a luxusdivat egyik legnagyobb seregszemléje során, az idén mindenkinek a pénz járt a fejében. Vajon a luxusipar a gazdasággal együtt zsugorodik, vagy sikerül recesszióbiztos ruhákat piacra dobni?