Ugyan zenélni jön, de akár pénzügyi tanácsot is adhatna a belga Felix De Laet, amikor június elején Magyarországra érkezik.

Techno festival "Nature One
06 August 2022, Rhineland-Palatinate, Kastellaun: DJ Paul Van Dyk performs at the "Nature One" techno festival. The festival on the former American cruise missile base in Hunsrück could not take place for two years due to the pandemic. This year, the organizers expect about 60000 visitors. Photo: Thomas Frey/dpa (Photo by THOMAS FREY / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Lost Frequencies lesz a Diósgyőrfeszt sztárfellépője.
Fotó: AFP

A művésznevén, Lost Frequenciesként jobban ismert előadó és producer ugyanis azon világhíres DJ-k sorába tartozik, akiknek a termelékenysége csakis millió dollárokban kifejezhető. Ő még alulról súrolja a 10 millió dolláros (3,5 milliárd forintos) értéket, 8-9 millióra (2,8-3,1 milliárd forintra) becsülik mostanság, azonban még nincs harminc sem, hiszen 1993. november 30-án született Brüsszelben. 

A profinak nevezhető karrierje sincs még tízéves, mert habár tinédzseréveiben, a 2000-es évek elején kezdett elektronikus zenével foglalkozni, csak 2014–2015 fordulóján robbant be az Are You With Me című, eredetileg countrynóta feldolgozásával. Ez viszont annyira jól sikerült, hogy a belga első hely után 

a világ 18 országában lett éllovas, köztük a szakmai és anyagi szempontból legfontosabb Egyesült Királyságban. 

Ott rekordot is döntött, hiszen ő az első belga, aki UK Number One lett, amit odahaza öt kislemezével is megcsinált, amúgy.

Majd egymilliárd meghallgatás

Szóval, tehetséges egy fiatalember, és nemcsak a keverőpultnál, illetve nemcsak a zenei keverőpultnál, mert jól megy a saját ginmárkája, a félliteres kiszerelésben kapható, adalék- és cukormentes Ocus Organic Gin – palackja 34,9 euró (13 ezer forint) –, valamint a korunkban elengedhetetlen TikTok-profilja is, ahol vicces tartalmakat generál. Spotifyon havi 23,9 millió hallgatója van, a manapság legmenőbb számát, a Where Are You Now-t 917 milliószor hallgatták meg, ami egyéni csúcsa. 

Tele a padlás szakmai elismerésekkel és hét világrész platinalemezével is – szóval, vitathatatlan sztár érkezik Miskolcra, ahol a Diósgyőrfeszt záróakkordja lesz az övé a DVTK Stadionban június 3-án, szombat este 23:30-kor.

20230514 Miskolc

Merkantil Bank Liga NB II. 37. forduló férfi labdarúgó mérkőzés.
DVTK-ETO FC GYŐR

Fotó: Ádám János ÁJ 
Észak-Magyarország
A „hétköznapokon” az NB II. idei bajnoka, a DVTK használja a stadiont.
Fotó: Ádám János / Mediaworks

A fesztiválra a jegyek egy- és kétnapos, álló- és ülőjegy formájában is megvásárolhatók, ennek függvényében 8990-től 19 990 forintig terjed az áruk, a kétnapos VIP-belépő pedig 29 990 forint. Ez sem kevés, de az idei fesztiválozás sehol sem lesz olcsó, arról nem beszélve, hogy Lost Frequencies, illetve a még rutinosabb és még nagyobb bevételű és vagyonú DJ-k vagyonossága pedig teljesen más lépték.

A a korral is jár

Az abszolút listavezető e tekintetben a 39 éves skót Calvin Harris (Adam Richard Wiles), akit 240 millió dollárra (83,6 milliárd forint) becsülnek. A második helyezett a veteránnak is mondható, 54 esztendős, holland Tiesto (Tijs Michiel Verwest), a képzeletbeli bronzérmes pedig a szintén korosabb, 45 éves, amerikai Steve Aoki (ő nem sokat variált a művésznevével, hiszen Steven Hiroyuki Aokiként született). Itt, éppen a dobogó alatt húzódik a 100 millió dolláros (34,9 milliárd forintos) lélektani határ. 

 

Az összeállított lista tragikus furcsasága, hogy az ötödik helyezett 85 millió dolláros (29,6 milliárd forintos) becsült értékkel továbbra is a svéd Avicii (Tim Bergling), aki öt éve, 28 éves korában meghalt, 

viszont életműve nyomán azóta is hömpölyögnek a bevételek.

Javaslatok kezdő lemezlovasoknak

A menő DJ-k igen változó életmódot folytatnak, van, aki magánrepülővel járja a világot, van, aki a klímavédelem szószólója. Az egyik nagyöreg, az 51 esztendős, német Paul van Dyk (Matthias Paul) például azt javasolja a kollégáinak, hogy ahol lehet, rollerezzenek, a Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben született, de amerikai állampolgárként zenélő Francis Mercier legfőbb tanácsa, hogy a hosszú távú repülőúton legyen az embernél alvómaszk…

Techno festival "Nature One
06 August 2022, Rhineland-Palatinate, Kastellaun: DJ Paul Van Dyk performs at the "Nature One" techno festival. The festival on the former American cruise missile base in Hunsrück could not take place for two years due to the pandemic. This year, the organizers expect about 60000 visitors. Photo: Thomas Frey/dpa (Photo by THOMAS FREY / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Paul van Dyk, ha épp nem rollerezik.
Fotó: AFP

Lost Frequencies egyik kedvenc szokása, hogy a show-jain vegyül a tömeggel.

A kisebb klubokban rögtön a szettem után ki szoktam menni fotózkodni. Ahol sokan vannak, ott várok tíz-tizenöt percet, amikorra csak azok maradnak, akik tényleg elkötelezettek. De amikor kimegyek hozzájuk, olyan boldogok, ezt nagyon szeretem

– mondta, megjegyezve, hogy a zenei produktivitás és a közösségi médiahasználat a tapasztalata szerint egymást akadályozó tényezők, és szándékosan kerüli a politikát. Elmondása szerint nem igazán ért máshoz, mint a zenéléshez, de ha muszáj lenne, az unokatestvére divatcégébe szállna be.

És még egy érdekesség tőle: „Sosem voltam nagy fesztiválozó, amikor legelőször jártam fesztiválon, akkor már játszottam is.”