Területileg jól elosztott, tradicionálisan erős és sokszínű magyar fesztiválpiac jellemzi a kilencvenes évek eleje óta folyamatosan épülő szektort – mondta Borsa a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke a Világgazdaság érdeklődésére. 

20220812 BudapestSziget Fesztivál  fotó: Szabolcs László (SZL)Ripostképen: Justin Bieber
Fotó: Szabolcs László / Mediaworks

Az idei év több szempontból is más, mint az eddigiek, 

most lép ugyanis túl a Covidon igazából az ágazat, ez lesz az első év, amikor már a teljes szezont lehet tervezni és előre látni 

a szakember szerint. A pandémia miatt korábban elhalasztott és átütemezett fellépéseiken már zömében túl vannak a hazai és nemzetközi sztárok is, miközben elmúlt  a járványtól való félelem, megtanultunk alaposabban kezet mosni, és azt is, hogy mennyire fontos az ember számára az offline közösség.

A személyes jelenlétet, a közös élményeket nem pótolja más, erre az alapvető emberi igényre tehát stabilan építhetnek a fesztiválszervezők.

Az idei év nagy kérdése, hogy ez az építkezés mennyibe kerül, illetve mennyivel kerülhet többe, mint eddig, mert a többletköltségeket a potenciális közönségnek kell megfizetnie.

Close,Up,Of,Friends,At,Entrance,To,Music,Festival,Putting
Fotó: Shutterstock

A hazai fesztiválok költségvetését is átírták az energiaárak és az valamint a munkaerő drágulása, emiatt

a 20-30 százalékos áremelés szinte alap, ami szorosan csak a megnövekedett költségeket fedezi.

Vannak azonban ennél jóval vérmesebb, még az 50 százalékot is meghaladó áremelések is a fesztiválpiacon, a korántsem általános mértékű drágulás mögött egyéni szerződések állnak.

Luxussá válik a fesztiválozás: mutatjuk, hova mennyiért kaphatók az idei jegyek

Amíg kis túlzással vakon árazták be a koncertjegyeket és a fesztiválbelépőket a koronavírus-járványt követően a szervezők, addig idén az infláció és az elszálló energiaárak miatt kell izgulniuk. A Világgazdaság által megkérdezett szakértő szerint az iparágon egy 20-35 százalékos emelkedés söpört végig, és ezt bizony az élő zenét kedvelők is megérzik majd. Már ebben az évben.

A legdrágább továbbra is a legnagyobb és jelentős nemzetközi vonzerővel bíró Sziget Fesztivál, ahol 

egy-egy napijegy ára 34-42 ezer forint, vagyis annyi, amennyiért a legtöbb vidéki fesztiválra bérletet is lehet vásárolni. 

Konkrétan 42 ezer forint alatt kapható bérlet a Strandra, az EFOTT-ra, a Bánkitóra, a Sopronfesztre, a Kolorádóra, a Fezenre és a SZIN-re. 

Nem fér bele a legdrágább Sziget-napijegy árába az egyébként legolcsóbb, mindössze hétezer forintos napijeggyel látogatható Művészetek Völgye, valamint a Fishing on Orfű és a Campus fesztivál bérlete sem, a Balaton Sound pedig a legdrágább jeggyel és bérlettel látogatható vidéki fiesta.

20220811 BudapestSziget Fesztivál - pogó tánc koncertFotó: Knap Zoltán BORS
Fotó: Knap Zoltán / Mediaworks

A hazai fesztiváltérkép egyenletes, Budapest és a Balaton  kiemelt jelentőségű terület, de – mint azt a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke kiemelte – a dátumon és a megcélzott közönségen is múlik a siker. A zenei fesztiválok mellett is széles a skála a piacon, színházi és gasztronómiai fesztiválok sokasága színesíti a sort.

A kulturális és kulináris attrakciók egyaránt hozzájárulnak az adott terület vendégforgalmának és ismertségének növeléséhez, ami e programok járulékos haszna a környékbeli vállalkozások számára.

Stadionban hangolnak Diósgyőrben

Új fesztiválok is rendszeresen feltűnnek a kínálatban, az idei fesztiválszezon egyik újonca a Diósgyőrfeszt, amellyel az ország ötödik legnagyobb futballarénája, a DVTK otthona zenei helyszínként debütál. A június 2–3-ára meghirdetett borsodi zenei fesztivál erős fellépői névsorral lép a piacra, többek között a Honeybeast, a TNT, Rúzsa Magdi, a Hooligans, Paulina, a BSW és a Wellhello is színpadra lép. Amiben igazából unikálisnak ígérkezik a program, az a belga sztár DJ, Lost Frequencies fellépése lesz. A stadionavató zenei nagyrendezvényre 9,9 ezer forinttól indulnak a napijegyek.