Négyezer méter mélyen, a Titanic roncsainál akart Rubik-kocka-világrekordot felállítani az a pakisztáni fiatal, aki apjával és három másik emberrel együtt odaveszett a Titan búvárhajó balesetében – írta a fiú anyjára hivatkozva a BBC brit műsorszolgáltató hétfőn a honlapján. Christine Dawood a BBC-nek adott interjújában aláhúzta: fia, Suleman Dawood tehetséges játékos volt, és előre jelentkezett a Guiness-rekordok könyvébe a kísérletével. Suleman apja, Shahzada kamerát is vitt magával a tenger mélyére, hogy megörökítse a pillanatot.

Titanic tourist submersible disappear on an expedition to explore the famed shipwreck
Fotó: Ocean Gate / Handout

Az anya elmondta: 

Eredetileg én kísértem volna a férjemet a merülésre, de akkor a koronavírus-világjárvány miatt ez meghiúsult. Később aztán fiam is érdeklődést mutatott a dolog iránt, így inkább lemondtam a lehetőségről a javára.

Indulás előtt a család még viccelődött, majd a Titan útnak indult, Christine és tizenhét éves lánya, Alina pedig az anyahajó, a Polar Prince fedélzetén várakozott a búvárhajó visszatérésére, hiába.

James Cameron már az elején tudta, hogy tragédia történt a Titannal

James Cameron is többször lemerült a Titanic roncsaihoz. A filmrendező kezdetektől fogva aggódott a Titan-projekt miatt.

Christine elmondta: 

akkor vesztette el a reményt, amikor átlépték a 96 órás határt, hiszen addigra vélhetőleg kimerültek volna a Titan fedélzetén található oxigéntartalékok. Az anya szerint lánya továbbra is bizakodott, egészen addig, míg a parti őrség közölte, hogy roncsokat találtak a Titanic közelében.

Christine és Alina Dawood egy személyes célt tűzött ki, hogy feldolgozza a tragédiát és megőrizze Suleman emlékét: 

mindketten meg akarják tanulni, hogy kell kirakni a Rubik-kockát.

A turisztikai célokra használt Titan búvárhajó június 18-án indult útnak öt emberrel a fedélzetén eredetileg kevesebb mint félnaposra tervezett útjára az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsaihoz. A Titan eltűnését követően nagyszabású kutató-mentő akció indult az Atlanti-óceán mintegy tízezer négyzetmérföldes területén. A búvárhajó roncsait június 22-én találta meg egy a felszínről irányítható kanadai mélytengeri kutatóeszköz a tenger fenekén, csaknem négyezer méteres mélységben, és mintegy ötszáz méterre a Titanic roncsaitól.