Az amerikai légierő korábbi tagja, Jack Teixeira – akit katonai titkok kiszivárogtatásával vádolnak – a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát. A fiatal férfit hat rendbeli minősített katonai információk eltulajdonításával és továbbításával vádolják.

Fotó: AFP

A 21 éves Teixeira ügyét a massachusettsi worcesteri szövetségi bíróság előtt tárgyalják. Áprilisban tartóztatták le, miután az interneten futótűzként terjedtek el azok a szigorún titkos dokumentumok, amelyek többek között információkat tartalmaztak arról, hogy az amerikai kormány kémkedik a szövetségesei után. A Pentagon-iratokban emellett több jelentés is szerepel Ukrajna helyzetéről, fegyvereiről és stratégiájáról.

Teixeira április óta a Boston melletti Plymouth megye szövetségi börtönében van fogságban, ahol a tárgyalására vár – írta meg a Reuters. Utóbbinak az időpontját még tűzték ki. 

A fiatal férfi családja abban bízik, hogy Teixeira méltányos és igazságos büntetést kap.

Minden, amit tudni lehet a Pentagon-iratok szivárogtatójáról, Jack Teixeiráról – összefoglaló

Az elmúlt napokban nagy port kavart a nemzetközi diplomáciában a Pentagon-iratok néven elhíresült szivárogtatási botrány. A Discord közösségi oldalra több száz szigorúan titkos dokumentum került fel, amelyek tartalmazták az Egyesült Államok titkosszolgálatának a jelentéseit. A hatóságok csütörtökön letartóztattak egy Jack Teixeira nevű 21 éves férfit, aki valószínűleg a szivárogtatás mögött állt. A fiatalembert pénteken bíróság elé állítják, ahol elrendelhetik a letartóztatását.

Jack Teixeira már régóta szivárogtatott ki dokumentumokat a légierő massachusettsi támaszpontjáról, ahol dogozott. A férfi egy Discord-csoportban osztotta meg az információkat, jellemzően fényképeket, amelyeket a dokumentumokról készített. A szivárogtatásnak nem volt konkrét kémkedés a célja, Teixeira kezdetben csak dicsekedett az online barátainak arról, hogy a munkahelyén milyen érzékeny információkhoz fér hozzá, majd amikor nem hittek neki, akkor kezdte el megosztani velük azoknak az iratoknak a tartalmát, amikhez a támaszponton hozzáfért. 

A Pentagon-iratokat az amerikai nemzetbiztonság legsúlyosabb megsértésének tartják a 2010-es WikiLeaks-botrány óta.

Természetesen az eset felvetette azt a kérdést is, hogy egy alacsony rangban dolgozó ember, mint amilyen Teixeira is volt a támaszponton, miként férhetett hozzá ezekhez a szigorúan titkos iratokhoz. Joe Biden elnök azóta vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint 

Jack Teixeira az ellene felhozottvádak alapján 10 év szabadságvesztésre, további 3 év bűnügyi felügyeletre és 250 ezer dollárig terjedő pénzbírságra számíthat, ha mind a hat vádpontban bűnösnek találja a bíróság.