A Titanic roncsához induló Titan kis tengeralattjáró 96 órányi oxigén tárolására képes, ez az idő pedig londoni idő szerint 12 óra után néhány perccel letelt. Szakértők szerint ugyan van rá esély, hogy az oxigéntartalék egy-két órát még kibírt, de esély sincs rá, hogy az öt eltűnt utas életben legyen.

US Coast Guard (USCG) Captain Jamie Frederick speaks to reporters about the search efforts for the Titan submersible that went missing near the wreck of the Titanic, at Coast Guard Base in Boston, Massachusetts, on June 21, 2023. The USCG said Wednesday it had not identified the source of underwater noises detected by sonar in the search for the missing submersible. "We don't know what they are, to be frank with you," Frederick said regarding the sounds that had raised hopes the five people onboard are still alive. "We have to remain optimistic and hopeful when you're in a search and rescue case," he told reporters. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)
Fotó: Joseph Prezioso / AFP

A Titan vasárnap indult útnak a Titanic roncsához. Az OceanGate nevű cég 2017 óta szervez tengeralattjárós utakat a legendás hajóhoz, fejenként nagyjából 85 millió forintos áron. A merülőhajó az indulása után nagyjából két órával tűnt el, a kapcsolat megszakadt a szállítóhajójával. A keresés azóta tart, amerikai, kanadai és brit egységek repülőgépek, hajók és víz alatti robotok segítségével fésültek át egy körülbelül 20 ezer négyzetkilométeres területet – erről a Sky News írt

Orvosok korábban már jelezték: 

annak ellenére, hogy a tengeralattjárón 96 órára elég oxigén volt, a legénység már régóta halott lehet. 

Ezt a hiperkapnia jelenséggel magyarázták. A szűk merülőhajó belsejében az öt utas által kilélegzett szén-dioxid a kabinban marad, amit egyre nagyobb adagokban lélegeznek vissza. Emiatt a szén-dioxid koncentrációja egyre nő a vérben, ez a hiperkapnia. 

Elmondták, hogy ez azzal jár, hogy a hiperkapniás szervezet először legyengül, majd az ember elalszik, álmában pedig meghal. 

Emellett a kihűlés is véget vethetett az utasok életének, ha a tengeralattjáróval túlságosan mélyen rekedtek.

Az OceanGate-vezér felesége Titanic-áldozatok leszármazottja

Wendy Rush szépszülei a Titanic leggazdagabb utasai lehettek.

A keresés folytatódik

Bár már esélytelen, hogy az öt utas életben legyen, a nemzetközi keresőcsapat folytatja a munkát. Korábban reményre adott okot, hogy szonárokkal észleltek olyan ismétlődő zajokat, amelyek elütöttek az óceán általános fehér zajától, de végül nem tudták megtalálni a zaj forrását.

A Titan a Titanic roncsához indult, amely nagyjából 3800 méteres mélységben hever a tenger fenekén. A keresőcsapat szerint nincsen kizárva, hogy a tengeralattjáró még ennél is mélyebben rekedt, ezért 6000 méterig merülni képes robotokat is a zónába vittek.

Az OceanGate 2017 óta szervez Titanic túrákat, viszont már 2018-ban jelezte egy munkatársuk, hogy a Titannal ilyen mélységbe merülni nem biztonságos. Az alkalmazott jelentésbe foglalta, hogy a tengeralattjáró csak 1300 méterig van hitelesítve, azonban emiatt a jelentése miatt az OceanGate elbocsátotta.

Szakértők szerint a Titan valóban rengeteg veszélyt hordozhatott, mivel egy egyedi, kísérleti tengeralattjáró volt.

Egy ilyen eszköz lehet akármilyen modern, teljesen kiszámíthatatlan. Mivel még nem volt hasonló, nem lehet tudni, hogyan fog viselkedni az első, a második vagy a századik merülés után

– nyilatkozta egy az ügyet ismerő forrás.