Az ukrán Állami Nyelvi Szabványok Nemzeti Bizottsága javaslatára több mint 1400 ukrajnai települést neveznének át, hogy azok megfeleljenek az ukrán nyelv helyesírási, nyelvtani és szóalkotási normáinak és eltöröljenek belőlük mindenféle orosz birodalmi politikával kapcsolatos ideológiát.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A javaslatcsomag azonban nem nyerte el mindenki tetszését: Okszen Liszovij oktatási miniszter egyenesen botrányosnak nevezte az előterjesztést, mivel szerinte a bizottság ezzel messzemenőleg átlépte hatáskörét. 

„A nyelvi bizottság által változtatásra javasolt települések listája nem felel meg a törvényi ajánlásoknak. Ezenkívül ez a lista több olyan elnevezést tartalmaz, amelyek megfelelnek az államnyelv szabványainak. Ez pedig azt jelenti, hogy törölni kell a listát, és újat kell létrehozni” – közölte a tárca.

Ötből négy ukránnak van háborús áldozat rokona, barátja

Az ukránok túlnyomó többségének (78 százalékuknak) vannak olyan közeli rokonai vagy barátai, akik megsebesültek vagy meghaltak az orosz támadás ellen folytatott háborúban – mutatott rá a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérése

A javaslatcsomag többek közt Zaporizzsja település nevét is megváltoztatná.