Az ukránok túlnyomó többségének (78 százalékuknak) vannak olyan közeli rokonai vagy barátai, akik megsebesültek vagy meghaltak az orosz támadás ellen folytatott háborúban – mutatott rá a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérése. A kutatás rávilágított: a megkérdezettek átlagosan hét ilyen ismerőssel vagy családtaggal rendelkeznek.

Russian missile attacks in KramatorskKRAMATORSK, UKRAINE - JUNE 27: Search and rescue efforts continue after a Russian missile attack hits Ria restaurant in Kramatorsk, Ukraine on June 27, 2023. Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency (Photo by WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A kutatásból kiderül: a megkérdezettek 64 százalékának van legalább egy, de átlagosan öt közeli rokona vagy barátja, aki megsebesült, 63 százalékuknak pedig van legalább egy, de átlagosan 3 közeli hozzátartozója vagy barátja, aki meghalt a háborúban.

Anton Hruseckij, az intézet igazgatóhelyettese kiemelte: 

Oroszország Ukrajna elleni háborúja kollektív tragikus élményt jelentett az ukránok abszolút többsége számára.

Hruseckij hozzátette: a harcok mind a nyugati, mind a keleti megyékben élő emberekre ugyanazokat a szörnyű veszteségeket rótták.

Nem harcolnak tovább a Wagner zsoldosai Ukrajnában

Nem harcolnak tovább Ukrajnában a Wagner-csoport zsoldosai, mivel Prigozsin visszautasította a hadművelet folytatásához elengedhetetlen szerződések aláírását – adta hírül az orosz védelmi minisztérium.