Bagdadban tüntetők egy csoportja megrohanta a svéd nagykövetség épületét és be is tört a diplomáciai épületbe azt követően, hogy Stockholmban egy mecset előtt elégettek egy Koránt. A svéd fővárosban történt demonstráció az egész iszlám világot felháborította.

IRAQ-SWEDEN-RELIGION-KORANSupporters of Shiite Muslim leader Moqtada Sadr burn a rainbow flag outside the Swedish embassy in Baghdad, after they breached the building over the burning of the Koran by an Iraqi living in Sweden, on June 29, 2023. The demonstrators, entered the building and remained inside for about 15 minutes before leaving peacefully as security forces deployed. (Photo by Ahmad AL-RUBAYE / AFP)
Fotó: AFP

Helyszíni beszámolók szerint a tüntetők nagyjából 15 percet töltöttek a nagykövetség épületében, majd a biztonsági erők érkezése után távoztak – írta meg a Guardian.

"A mi alkotmányunk a Korán" – ezt a szöveget a tüntetők szórólapokra írták, illetve a svéd épület falára is felfestették.

A bagdadi események egy nappal azt követően történtek, hogy a Svédországban élő 37 éves Salwan Momika egy tüntetésen először megtaposta, majd felgyújtotta az iszlám szent könyvének egy példányát. A demonstrációt a svéd rendőrség engedélyezte a szólásszabadság nevében, azonban később mégis eljárást indítottak Momika ellen "izgatás" vádjával. A Korán elégetése kiváltotta a Közel-Kelet és az azon túli iszlám világ haragját.

Oroszország elítélte a svédországi Korán-égetést

Az orosz törvényhozás nyilatkozatban ítélte el az iszlám szent könyvének elégetését, illetve, hogy a svéd hatóságok azt nem akadályozták meg. Vlagyimir Putyin is felszólalt az ügyben és kijelentette, hogy a nyugat nem tiszteli a más kultúrákat, valamint azt a véleményét is kifejtette, hogy a történtek a vallások közötti viszályra való felbujtásnak tekinthetők.

Az iraki külügyminisztérium elítélte Svédországot, amiért engedi, hogy szélsőségesek meggyalázzák a szent könyvet. Hozzátették, hogy az ilyen veszélyes provokációk kiváltják a muszlimok haragját. Moqtada Sadr síita hitszónok követelte a nagykövetség dolgozóinak leváltását, mivel az országa ellenséges az iszlámmal.

IRAQ-SWEDEN-RELIGION-KORANIraqi security forces guard the entrance to the Swedish embassy in Baghdad after protesters reportedly breached the building briefly over the burning of the Koran by an Iraqi living in Sweden, on June 29, 2023. The demonstrators, supporters of firebrand Shiite Muslim leader Moqtada Sadr, reportedly entered the building and remained inside for about 15 minutes before leaving peacefully as security forces deployed. (Photo by Ahmad AL-RUBAYE / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Ahmad AL-RUBAYE has been modified in AFP systems in the following manner: [Iraqi] instead of [Israeli]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Fotó: AFP

Az ügyben  megszólalt a török elnök, Recep Tayyip Erdogan is. Szintén elítélte a svédországi eseményeket, illetve, hogy a svéd állam nem akadályozta meg a szent könyv elégetését és kijelentette, hogy ezzel rendkívüli mértékben romlottak Svédország esélyei a NATO-tagságra.

Megtanítjuk az arrogáns nyugatiaknak, hogy a muszlimok sértegetése nem véleményszabadság 

– mondta a török elnök.