Nyilatkozatban ítélte el az orosz parlament alsóháza csütörtöki plenáris ülésén, hogy a svéd hatóságok nem akadályozták meg a Korán elégetését a stockholmi főmecsetnél, az iszlám íd al-adha – áldozat ünnepének – első napján.

SWEDEN-KORAN-PROTESTSalwan Momika protests outside a mosque in Stockholm on June 28, 2023, during the Eid al-Adha holiday. Momika, 37, who fled from Iraq to Sweden several years ago, was granted permission by the Swedish police to burn the Muslim holy book during the demonstration. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Fotó: AFP

Az Állami Duma (alsóház) képviselői határozottan elítélik a svéd hatóságok által jóváhagyott újabb vandál cselekményt, és felszólítják őket, hogy hozzanak intézkedéseket a jogsérelmek és a muszlimok vallási érzelmeinek megsértése ellen

– szól az állásfoglalás. A Vjacseszlav Vologyin házelnök kezdeményezésére elfogadott nyilatkozat szerint az ilyen akciók „szélsőséges megnyilvánulások előfeltételeit teremtik meg, és durván megsértik az ENSZ Alapokmányának céljait és elveit”.

Koránt égetnek Svédországban megint – betehet a NATO-csatlakozásnak

Engedélyezte a svéd rendőrség a szerda délutánra Stockholm fő mecsete elé bejelentett Korán-égető tüntetést. Törökország az ehhez hasonló megnyilvánulások miatt blokkolta eddig a svédek csatlakozását a NATO-hoz.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda este, a dagesztáni Derbentben a Dzsuma mecsetet felkeresve az hangoztatta, hogy a muszlimok szent könyvének szentnek kell lennie mások számára is.

Tudjuk, hogy más országok másképp cselekszenek. Nem tisztelik az emberek vallási érzelmeit, és azt is mondják, hogy ez nem bűncselekmény. A mi országunkban ez az alkotmány és a büntető törvénykönyv 282. cikke szerint bűncselekmény. Ez a tiszteletlenség, a vallások és felekezetek közötti viszályra való felbujtás bűncselekménye. És mi mindig be fogjuk tartani ezeket a jogszabályokat

– mondta Putyin, aki a mecsetben egy Koránt kapott ajándékba.

A svédországi Korán-égetés téma volt Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő csütörtöki sajtóbeszélgetésén is, ahol a szóvivő gyakorlatilag megismételte az elnök szavait.

Stockholm központjában Salwan Momika 37 éves iraki bevándorló rendőri engedéllyel oldalakat tépett ki és gyújtott meg az iszlám szent könyvéből. A Koránra előzőleg szalonnát helyezett, ami a hívőket súlyosan sértő gesztus volt. Momika ellen utólag „etnikai vagy nemzetiségi csoport elleni izgatás”, továbbá a tűzgyújtási tilalom megszegése miatt eljárás indult, de előzetesen a rendőrség engedélyt adott akciójára.

A stockholmi akció miatt Marokkó meghatározatlan időre visszahívta svédországi nagykövetét, egyben a külügyminisztériumba kérette Svédország rabati ügyvivőjét – írta hírügynökségi jelentésekre hivatkozva az MTI.