Az orosz felderítőegységeknek hála sikeresen visszaverték az ukrán hadsereg támadását csütörtök délelőtt az oroszok Zaporizzsja környékén – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Moszkva, 2022. december 21.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának tanácskozásán a moszkvai minisztériumban 2022. december 21-én, az ukrajnai háború alatt.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.
Fotó: MTI / AP/ Szputnyik pool / Mihail Klimentyev

Sojgu elmondta: az ukrán erők helyi idő szerint csütörtök hajnalban lendültek támadásba az orosz állások ellen Zaporizzsja irányában. 

Az ukrán támadásban 1500 fő és 150 páncélozott jármű vett részt.

A védelmi miniszter kiemelte: az orosz erők a felderítőegységeik gyors reagálásának köszönhetően, kétórás csata eredményeként sikeresen visszaverték az ukránok támadását, akik jelentős veszteségeket szenvedtek el. 

Sojgu állítása szerint az ukránok 30 harckocsit, 11 gyalogsági járművet és legalább 350 katonát vesztettek az összecsapás során. Hozzátette: az ukránok június 7-én 945 embert, 33 harckocsit, 28 gyalogsági harcjárművet és 38 páncélozott harcjárművet, valamint három Krab önjáró tüzérségi állványt és egyéb fegyvereket veszítettek.

Hivatalosan is elindult az ukrán ellentámadás

Az ukrán hadsereg megindította a régóta beharangozott ellentámadást az ország területének egy részét megszállás alatt tartó orosz erők ellen. Ezzel Kijev szerint döntő szakaszához érkezett az orosz–ukrán háború.

A zaporizzsjai terület sík részein előrenyomulva az ukrán hadsereg egyik kiemelt katonai célja lehet, hogy elvágják a szárazföldi kapcsolatot Oroszország és a 2014 óta megszállás alatt tartott Krím félsziget között, ezzel fontos orosz utánpótlási vonalakat lehetetlenítenének el.

A harcokat nehezíti, hogy ebben a térségben történt a Nova Kahovka-i víztározónál a robbanás, amely hatalmas károkat okozott az infrastruktúrában, és rendkívüli áradásokat idézett elő.