Egy vezeték nélküli Logitech F710 Gamepaddel irányították a Titan kis tengeralattjárót, ami vasárnap tűnt el az Atlanti-óceán mélyén. A Titan szénszálból és titánból készült, 5 férőhelyes és 96 órára elég oxigént képes tárolni. A legmodernebb világítási és szonáros navigációs rendszerrel van felszerelve, valamint 4K-s kamerákat is beépítettek, hogy a merülőhajó tökéletes felvételeket készíthessen a tenger mélyén. A Titant üzemeltető OceanGate tavaly egy interjúban fedte fel, hogy a kis tengeralattjáró irányítását egy vezeték nélküli Logitech F710 kontrollerrel oldották meg.

Jakarta,,Indonesia,-,February,1,,2019:,The,Logitech,F710,Wireless Jakarta, Indonesia - February 1, 2019: The Logitech F710 wireless gamepad,
Fotó: Shutterstock

Nem teljesen szokatlan, hogy videójátékokhoz készült kontrollereket használnak különböző gépek irányításához. Az amerikai haditengerészet például a tengeralattjárók periszkópjaihoz használ hasonló irányító egységeket, valamint a The Boring Company tavaly mutatott be 

egy hatalmas fúrógépet, amit egy Xbox One kontrollerrel lehet vezérelni.

A videójátékos kontrollerek rendkívül sokoldalúak. 

Kényelmesek és jó néhány helyzetben használhatók, valamint rendkívül precíz manővereket is végre lehet velük hajtani, miközben a kezelésüket nagyon könnyű megtanulni

erről a The Verge írt.

Ennek ellenére könnyen meghibásodhatnak, ami rendkívül veszélyes egy olyan helyzetben, amikor nem egy virtuális versenyautót, hanem egy embereket szállító tengeralattjárót irányítanak vele.

Víz alatti dörömbölés: egy repülőgép zajokat észlelt a tenger mélyéről az eltűnt tengeralattjáró keresése közben

Egy kanadai repülőgép ismétlődő dörömbölő zajokat észlelt a tenger mélyéről az eltűnt kis tengeralattjáró keresése közben. A Titan nevű merülőhajó vasárnap tűnt el, amikor 5 turistát vitt a Titanic roncsához. Az indulás után néhány órával a Titan felszíni tárolóhajója elvesztette a kapcsolatot a tengeralattjáróval és azóta sem találták meg. Bírósági iratokból kiderült, hogy a tengeralattjárót üzemeltető OceanGate nevű cég 2018 elbocsátotta egy alkalmazottját, aki figyelmeztetett rá, hogy a Titan hibás és nem lenne szabad használni.

A Titan vasárnap indult útnak a Titanic roncsához 5 utassal. 

A OceanGate nevű cég turistautakat hirdet a legendás hajóhoz, egy út fejenként 85 millió forintba kerül. 

A kis tengeralattjáróval az indulását követő második órában szakadt meg a kapcsolat, és azóta sem sikerült megtalálni. Az amerikai és kanadai hatóságok hajókkal, repülőgépekkel és víz alatti robotokkal kutatnak az Atlanti-óceán 20 ezer négyzetméteres területén. A tengeralattjáróban már kevesebb mint 30 órára elég oxigén maradhatott, így a mentőcsapat versenyt fut az idővel.

Az OceanGate-re akkor is nehéz idők várnak, ha végül megtalálják az eltűnt tengeralattjárót. Kiderült, hogy a Titan hivatalosan csak 1300 méterig merülhetett volna, viszont a Titanic roncsa 3800 méter mélyen van. Emellett bírósági iratokból kiderült, hogy 2018-ban a cég kirúgta egy munkatársát, aki egy jelentésben hívta fel rá a figyelmet, hogy a tengeralattjáró nem biztonságos és külsős cégek segítségével kellene átvizsgálni és kijavítani a hibáit. Az OceanGate nemcsak elbocsátotta a jelentés készítő kollégát, hanem még be is perelte bizalmas információk kiszivárogtatása miatt.