A SAG-AFTRA, Hollywood legnagyobb szakszervezete magasabb bérezést akar kiharcolni a színészeknek és filmes szakembereknek, mivel a streamingkorszakban aránytalanul megnőtt a munkájuk mennyisége. Az USA-ban szigorú szabályok vonatkoznak a színészek bérezésére, amire a szakszervezet különösen figyel annak érdekében, hogy ne legyenek egyenlőtlenségek a szakmán belül. A jobb fizetések mellett a SAG-AFTRA biztosítékokat is követel a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban.

Writers Guild of America Strike Abortion Rights Picket At Amazon Headquarters
Fotó: Northfoto

Ha a felek nem tudnak megegyezni ma éjfélig, akkor a 160 ezer tagot számláló szakszervezet sztrájkot hirdet. 

Az A listás sztárok közül Meryl Streep és Jennifer Lawrence már jelezte, hogy csatlakozik a munkabeszüntetéshez, ha kitör a sztrájk 

írta meg a Reuters.

Májusban már elkezdődött az Amerikai Írószövetség (WGA) sztrájkja, amely már hatalmas csapás a helyi televíziós műsor- és sorozatgyártásnak. Ha a 11 500 íróhoz csatlakozik a több mint 100 ezer fős SAG-AFTRA, az Hollywood teljes leállását okozhatja. Az eddigi munkabeszüntetés miatt az amerikai televíziók folyamatosan ismételni kényszerülnek, miközben az őszi szezon legtöbb produkcióját és néhány nagy költségvetésű film forgatását is le kellett állítani.

Kánaán a mozirajongóknak: Tom Cruise és a Barbenheimer szórakoztat minket július második felében

Az idén korábban jön a karácsony a mozirajongók számára. A következő két hétben három kasszasikernek ígérkező film is debütál a vetítőtermekben, csak győzze a pénztárcánk a sok mozizást. A Mission: Impossible – Leszámolás – Első rész már ezen a héten műsorra kerül, de a jövő héten lesz a nyár két legjobban várt premierje, az Oppenheimer és a Barbie is.

A SAG-AFTRA sztrájkja még több forgatás leállását eredményezné, ez pedig nyomást gyakorol a stúdiókra, hogy engedjenek a követeléseknek. A stúdiók képviselői szövetségi közvetítést kértek a vitában, a szakszervezet pedig beleegyezett ebbe. 

Ezzel együtt a SAG-AFTRA közölte, hogy nem engednek a határidőből.

Utoljára 1960-ban volt ekkora mértékű sztrájk Hollywoodban. Akkor a WGA és a Screen Actors Guild tagjai szüntették be a munkát, a tévétársaságoknak eladott filmek után járó jogdíjak miatt. A mostani sztrájkolók a Netflix- és a Disney-méretű stúdiók miatt harcolnak az érdekeikért, mivel a streamingbevételek után nem kapnak bért, valamint a mesterséges intelligencia miatt veszélyeztetve érzik a pozíciójukat.

A sztrájk a legrosszabb pillanatban éri a stúdiókat, amelyek az elmúlt években több milliárd dollárt költöttek a streamingplatformjaik kiépítésére. 

A nagy stúdiók egyelőre veszteséget kénytelenek elkönyvelni a streaming után, miközben a fogyatkozó televíziós közönség miatt a tévétársaságok reklámbevétele is csökken.

A film- és televíziós producerek szövetsége (AMPTP), amely a stúdiók nevében tárgyal, nem kívánt nyilatkozni  a tárgyalások állásáról. Emellett azt állította, hogy a WGA képviselőinek „nagyvonalú” fizetésemelést ajánlott, de nem sikerült velük megállapodni. A stúdiók és a WGA május 2. óta nem ültek tárgyalóasztalhoz.