Hétfőn a sok napsütés mellett általában csak kevés gomolyfelhő képződik, ugyanakkor nyugaton, délnyugaton egyre nagyobb területen növekedhet meg a felhőzet, arrafelé délutántól egyre nagyobb számban alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A zivatarokat felhőszakadás kísérheti. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak a zivatarokban lehetnek átmenetileg erős, viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 28 és 32 fok között várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Kedden erőteljes gomolyfelhő-képződésre és sok magas szintű felhőre kell számítani általában többórás napsütéssel. Zápor, zivatar több helyen, akár több hullámban is kialakulhat, a szél azonban csak zivatarok környezetében erősödhet meg. A hajnali 14–20 fokról 26 és 31 fok közé emelkedhet a hőmérséklet. Szerdán a napsütés mellett fátyolfelhőkre, valamint magasra törő gomolyfelhőkre kell számítani, a gomolyfelhőkből zápor, zivatar akár több helyen és több alkalommal is kialakulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14–20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25–31 fok között valószínű.

Csütörtökön a napsütés mellett fátyolfelhőkre, valamint erőteljes gomolyfelhő-képződésre van kilátás. Némileg csökken a csapadékhajlam, legalábbis a Dunántúlon, de a Dunától keletre továbbra is több helyen fordulhat elő zápor, zivatar. Az északias szelet élénk, zivatarban erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 15–20, délután 25–30 fok között valószínű. Pénteken a napsütés mellett gomoly- és fátyolfelhőkre kell számítani, és akár több helyen is kialakulhat zápor, zivatar. 

A hajnali 15–20 fokról délutánra 25 és 30 fok közé melegszik fel a levegő.

Szombaton sok napsütés valószínű kevés gomolyfelhővel, és csak néhol fordulhat elő zápor, zivatar. Az északias szél megélénkül, keleten olykor meg is erősödik. A hőmérséklet hajnalban 13–18, délután 28–31 fok között alakul. 

Vasárnap sok napsütés várható kevés gomolyfelhővel, csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szél megélénkül, keleten helyenként meg is erősödik. A hőmérséklet hajnalban 14–19, délután 28–32 fok között alakul.

Visszatér a forróság Európába, magával hozva a problémák garmadáját

A hőség hozzájárul az energia- és nyersanyagárak ingadozásához, júliusban pedig visszatér a szárazság a kontinensre. Többen attól tartanak, hogy megismétlődik a tavalyi év, amikor a Rajna gyakorlatilag hajózhatatlanná vált. Bár aszályos időjárásra kell számítani, a meteorológusok szerint nem várható a rekordok megdöntése.