Egy japán cég bizarr, függőleges irodai fülkéket hozott létre, hogy a munkavállalói ki tudják magukat pihenni. A Giraffenapnak nevezett fülkéket a Koyoju Plywood Corporation alkotta meg, a cég kommunikációja szerint a cél az, hogy 

lehetővé tegyék a felhasználó számára, hogy „állva pihenjen ki magát, ha fáradtnak vagy álmosnak érzi magát” ezzel „javítva a teljesítményt” a munkahelyén.

Giraffenap
Fotó: Giraffenap

A cég a sajtóközleményben kijelentette, hogy a szundikálódoboz lehetővé teszi, hogy mindössze 20 perc alatt „felfrissüljenek” a dolgozók. Az UNILAD cikke szerint 

az állva történő 20 perces szunyókálás nyilvánvalóan elősegíti a „teljesítmény javítását” a „kimerültségből való felállást”, a stressz csökkentését, a memória és a koncentráció helyreállítását, valamint a kreativitás javítását.

Az oldal rámutat a NASA tanulmányára, amely szerint a 26 percet szunyókáló pilóták teljesítménye és ébersége 34 százalékkal, reakcióidejük pedig 16 százalékkal javult egy hasonló Giraffenapban eltöltött idő után. „A szünet új módjaként olyan helyet biztosítunk, ahol az irodában állva szundíthat” – magyarázza a cég. 

A Hokkaido Egyetemmel és a tajvani Nemzeti Cheng Kung Egyetemmel végzett közös kutatás feltárta, hogy az állva alvás lehetővé teszi, hogy olyan alvási állapotot érjen el bárki, amelyben „könnyeden lélegezni lehet”, tehát amikor felébred az ember, akkor „azt érzi, hogy anélkül szundikálhat, hogy túl sokat kellene aludnia, így gyorsan fel tud kelni”.  

A kapszula négy ponttal van felszerelve, amelyek megtámasztják a testet a fejnél, a farnál, a lábszárnál és a talpnál. A Giraffenap jelenleg két különböző stílusban lapható: egy futurisztikus változatban, Spacia néven forgalmazzák, illetve kapható egy fával borított, Forest néven is. A tervek szerint a jövő év végén fognak megjelenni, így ha eljön az idő, csak ki kell választani a kedvenc dizájnt, és készen kell állni egy jó alvásra.

Nyugaton már nyugiszabadnapokat adnak a munkahelyi stressz ellen

A munkaadók egyre inkább rájönnek, hogy érdemes törődni dolgozóik lelkivilágával. Csökken a felmondási ráta, kevesebben mennek betegszabadságra.