Miközben a kínai gazdaság nehézségekkel néz szembe az amerikai technológiai embargó miatt, a cégvezetők, üzletemberek és befektetők rákaptak egy régi kínai kártyajátékra, a guandanra. Ez egy pókerszerű, francia kártyás játék, ami az üzleti körökben olyan népszerű lett, hogy vannak cégek, ahol kötelezték a dolgozókat, hogy megtanulják a szabályokat.

Richmond,,Bc/canada:,View,Of,Family,Playing,Cards,At,A,Kitchen
RICHMOND, BC/CANADA: View of family playing cards at a kitchen table with the focus on the 7 of spades being held in a young woman's hands resting on the table. TRANSLATION  "Brezil": French "Brazil".
Fotó: Micah Watson

A guandant két pakli franciakártyával játsszák, a dzsókerekkel együtt 108 lappal. A játék lényege, hogy a kézben gyűjtött lapokból kell minél magasabb értékű kombinációkat kijátszani úgy, hogy a végén üres maradjon a játékos keze. A játékot négyen játsszák, kétfős csapatokban, és őa legmagasabb pontszámot elérő csapat nyer.

A guandan kártyajátékot az 1960-as években találták ki a kínai Csiangszu tartomány Huajan városában. A játék az 1990-es évekre az egész tartományban, valamint annak szomszédos területein is elterjedt. Csiangszu és Anhuj tartományokban a becslések szerint több mint 20 millióan játszanak rendszeresen guandant. A játék olyan népszerű, hogy a pókerhez hasonlóan televíziós közvetítések is vannak a profi versenyekről.

Az üzletemberek szeretik ez a játékot, és egyre többen csatlakoznak be a guandanklubokba

– mondta egy kínai befektetési bankár, Csang Csi-ming, aki elsősorban félvezetőkkel és védelmi eszközökkel kapcsolatos kormányzati projektekkel foglalkozik.

Csang arról beszélt, hogy az amerikai befektetések olyan nagy mértékben zuhannak Kínában, hogy a nagy vállalatoknak sokkal nagyobb energiát kell a belföldi lehetőségek keresésébe fektetni. 2022-ben az amerikai kockázati tőke 9,7 milliárd dollár volt Kínában a 2021-es 32,9 milliárd dollár után – írta meg a Reuters.

A guandan Csang szerint egy olyan fórumot hozott létre, ahol az üzleti élet szereplői anélkül találkozhatnak, hogy a kínai kormány szemmel tartaná őket.

Az információ az üzleti életben a legértékesebb fizetőeszköz. Egy órákig elhúzódó guandanparti közben feloldódunk, barátkozunk, csevegünk, és a végén értékes információkkal vagy akár üzletekkel gazdagabban állunk fel az asztaltól

– magyarázta Csang.

Amerikának fáj Kína gyengélkedése, de messze nem rendíti meg

A világ legnagyobb gazdasága viszonylag kevéssé van kitéve a világ második legnagyobb gazdaságának. Vannak persze amerikai óriáscégek, amelyek érzékeny veszteségeket szenvednek el a kínai piacon, de egy pénzügyi fertőzés esélye nagyon alacsony.

Egy pekingi bróker, Csu Lung-ce arról beszélt, hogy a cégüknél a vezető minden munkatársnak kiadta, hogy 

kötelező megtanulniuk a guandant.

Egy másik üzletember, Csuang szerint guandan közben tökéletesen fel lehet mérni a másik embert, hogy milyen partner is lenne a munkában.

A játékstílusból kiderül, hogy valaki mennyire eszes, ravasz, agresszív, vagy milyen jó csapatjátékos. Egy parti végére pontosan tudni fogod, hogy szeretnél-e üzletet kötni a másikkal

– mondta Csuang.

Mások szerint a guandan nemcsak üzleti fogás lett, hanem közösségi élmény. Sok játékos azt mondta, hogy azért guandanozik, mert jó kikapcsolódás, és közben ismerkedni és barátkozni is lehet.

A nyugdíjasoktól a fiatal üzletemberekig mindenki guandanozik. Ez egy tökéletes lehetőség a kapcsolatépítésre

– erről Hua Min beszélt, aki nem rég nyitotta meg Peking első guandanfogadási irodáját.

A Covid adta a lökést

A guandan leginkább a koronavírus járvány alatt terjedt el szélesebb körben. Amikor az emberek az utcára kimehettek már, de még minden szolgáltató zárva volt, akkor sokan a parkokba vonultak, ahol guandanoztak. Sokan arról beszéltek, hogy egy tökéletes ismerkedős kártyajátékról van szó, amit a pókerrel, vagy a madzsonggal ellentétben még pénzben sem kell játszani.

Szinte minden játékos azt vallja, hogy a guandant nem szabad pénzben játszani, mivel az csak elrontja az élményt, ennek ellenére a kínai kormány aggódik a játék miatt. 

A hatóságok szerint a guandan erősíti a szerencsejátékok terjedését, illetve lehetőséget ad a bújtatott kenőpénzek átadására is.

Annak ellenére, hogy az állam kissé ellenségesen áll hozzá a guandanhoz, a helyi sporthatóság 2023-ban megszervezte az első országos guandanversenyt.