A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) egy olyan csomagot kapott, amelyet a szervezetnek címezve találtak egy vonaton és amelyben több mint 3,7 kilogramm összsúlyú arany volt, 120 rúd formájában.

A csomagot 2019 októberében a St. Gallenből Luzernbe tartó vonat egyik kocsijában találta meg a kalauz, és azon az ICRC szerepelt címzettként. Felnyitása után kiderült, hogy abban 3,732 kilogramm arany volt 120 aranyrúd formájában, amelyeken egyedi jel és sorszám volt – derül ki a luzerni ügyészség közleményéből.

Stacks,Of,Pure,Gold,Bar,On,Dark,Background.,Represent,Business
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A tájékoztatás szerint azonban 

az aranyrudak tulajdonosát nem sikerült azonosítani, noha még a kantoni újságban feladott hirdetésben is igyekeztek a nyomára bukkanni. 

Végül mivel a nyomozók nem találtak arra utaló jelet, hogy a csomag tartalma bűncselekményhez kapcsolódna, a luzerni ügyészség is ebből a feltételezésből indult ki és lezárta az ügyet és átadta az aranyat az ICRC-nek.

Az RTS svájci csatorna szombati tudósítása szerint a szervezet megköszönte a nagylelkű hozzájárulást, ugyanakkor jelezte, hogy a klasszikusabb adományokat részesíti inkább előnyben. A Vöröskereszt elmondta azt is, hogy az adomány hozzájárul a szervezet tevékenységéhez világszerte, amely segít a háborúk és az erőszak áldozatain.

Az 1866-ban alapított ICRC finanszírozási gondokkal küzd, a szervezet genfi központja májusban azt közölte, hogy mintegy 1800 alkalmazottjától kénytelen megválni, 350 irodájából pedig 26-ot bezár. A kérdéses arany hozzávetőleg negyedmillió dollárt ér.