A továbbiakban sem várható, hogy az arany elveszti vonzerejét, hiszen a rövid távon iránykereső amerikai hozamkörnyezet és a geopolitikai bizonytalanság továbbra is a nemesfém malmára hajthatja a vizet – derült ki a Bloomberg 12 szakértő bevonásával végzett felmérése nyomán.

Shiny,Gold,Ingot,On,Nuggets,,Top,View
Shiny gold ingot on nuggets, top view
Fotó: Shutterstock

A megkérdezett szakemberek egyike sem tervezi csökkenteni kitettségét az arany felé a következő 12 hónap során, sőt, öten egyenesen pozícióik növelésében gondolkoznak. 

Az elemzők kiemelik: a nemesfém ugyan az elmúlt időszakban vesztett értékéből a megugró amerikai reálhozamok és az erősödő dollár vonzerejének növekedésével párhuzamosan, a továbbiakban is fennálló amerikai–kínai geopolitikai ellentétek éleződése, az ukrajnai háború, vagy éppen a kínai ingatlanválság mind a bizonytalanságot erősítik a tőkepiacokon, így a befektetők szemében ismét felértékelődhet majd az arany nyújtotta biztonság – a folyamatot ugyanakkor a háttérben töretlenül zajló globális jegybanki felvásárlás is támogatja.

A megkérdezett elemzők kétharmada 12 havi távlatban egyértelműen emelkedésre számít az arany kurzusán, 

öten pedig úgy vélik, történelmi csúcsát is megdöntheti az árfolyam,

melyet 2020 augusztusában állított be 2075 dolláros unciánkénti áron.

Az arany árfolyama 1 éves
Nagyot erősödött az arany az elmúlt egy év során.

A szakértők rámutatnak: arról, hogy a Fed mikor fejezi be a jelenleg zajló monetáris szigorítási ciklust, továbbra is megoszlanak a vélemények, a határidős kereskedéssel foglalkozó befektetők ugyanakkor egyértelműen azt árazzák, hogy a kamatplató már beállt, jövőre pedig a kamatkörnyezet enyhítése kerül már csak a jegybankárok asztalára – ez pedig tankönyv szerint jót jelent az arany árfolyama számára.

Úgy véljük, a befektetők részéről már jelenleg is fennáll egyfajta elfojtott kereslet az arany iránt, de a pozíciók nyitásával kivárják, míg a Fed egészen biztosan befejezi a szigorítást. Számunkra ez az együttállás igazán kedvező

– fejtette ki Darwei Kung, a DWS csoport árupiaci vezető elemzője, aki 12 hónapon belül egészen 2250 dollárig várja menetelni az árfolyamot.

A szakértők kiemelik: az arany jelentőségének várható növekedését az is alátámasztja, hogy az elmúlt évek során a portfólióépítés alapjává váló 60/40-es részvény-kötvény felosztáson alapuló stratégia nagyot vesztett népszerűségéből a közelmúltban, a bizonytalanságból fakadó űrt pedig az arannyal tölthetik majd fel sokan, növelve ezzel az iránta fennálló keresletet.

Ne csak az atlétikai vb-n figyeljünk az aranyra!

Rég nem látott távolságba került a 2000 dolláros álomhatártól az arany árfolyama, miután július közepén alig 15 dollárra megközelítette a fontos célt, azóta azonban folyamatos lejtmenetbe került.