A YouTube ezentúl letiltja az „olyan tartalmat, amely károsnak vagy hatástalannak bizonyult rákkezelést hirdet”, valamint az olyan videókat  is, amelyek „elbátortalanítják a nézőket a professzionális orvosi kezeléstől” – adta hírül a szervezet egészségügyi divíziójának vezetője.

Finger,Touches,The,Youtube,Application,On,Smartphone,Screen,On,Red
A YouTube arra törekszik, hogy csak hiteles, a hatóságok által elfogadott egészségügyi tartalmakat mutasson a videómegosztó felhasználóinak.
Fotó: Shutterstock

Ide tartozik az olyan tartalom, amely nem bizonyított kezeléseket népszerűsít, vagy azokat garantált gyógymódként hirdeti, illetve az olyan kezelések reklámozása, amelyeket az egészségügyi hatóságok kifejezetten károsnak ítéltek – írta Garth Graham, a YouTube Health vezetője a keddi blogbejegyzésében, amelyet a CNN vett észre.

A YouTube új struktúrába sorolja a félretájékoztató egészségügyi tartalmakat. Ezentúl három kategóriát különböztetnek meg a témában: a megelőzéssel kapcsolatos, a kezeléssel kapcsolatos félretájékoztatást, valamint az olyan tartalmakat, amelyek letagadják a valóságot. Az utóbbi kategóriába tartoznak például azok a videók, amelyekben vitatják bizonyos egészségi állapotok létezését, vagy amelyekben letagadják, hogy a Covid–19 halálos is lehet.

A vállalat minden, a téves egészségügyi információkra vonatkozó irányelve alá tartozó tartalom esetében megvizsgálja, hogy az magas közegészségügyi kockázattal jár-e, és hogy általában hajlamos-e a félretájékoztatásra. Ha egy videó ezek bármelyikét kimeríti, akkor a YouTube nem engedi fel a platformra. Ez történik azokkal a tartalmakkal is, amelyek ellentmondanak a helyi egészségügyi hatóságok vagy az Egészségügyi Világszervezet megállapításainak.

A YouTube célja, hogy a felhasználók – különösképpen a rákos betegek és szeretteik – könnyen találjanak jó minőségű tartalmat hiteles egészségügyi forrásokból. A vezető azt ígérte, hogy

a következő hetekben eltávolítják a frissített irányelvnek nem megfelelő tartalmakat,

például az olyat, amely szerint a fokhagyma gyógyítja a rákot, vagy hogy a C-vitamin jó a sugárterápia helyett. A vezető hozzátette, hogy szerencsére a rákkezelések kapcsán a helyi és globális egészségügyi hatóságok egyetértenek a biztonságos kezelésekről. A YouTube ezenkívül lejátszási listán népszerűsíti a hiteles források rákkal kapcsolatos tartalmait.

Ennyiért lehet elkerülni a reklámokat a YouTube-on – a magyarok egész jól jártak

Reklámmentesség, videók lejátszása a háttérben és letöltés jár a legnagyobb nyilvános videómegosztó előfizetéses szolgáltatása, a YouTube Premium mellé. A felhasználó választhat, hogy kifizetne-e nagyjából 2 ezer forintot ezekért a funkciókért, vagy inkább megspórolja ezt a pénzt egy-két perc reklámért cserébe. Magyarország az árazást tekintve kifejezetten jól járt a világ más országaihoz képest.

 

Kivételek márpedig vannak

A kellően közérdekű tartalmakat viszont megtartják még akkor is, ha egyébként sértik az irányelveket. Például ilyen videó lehet, amelyet nyilvános meghallgatásról készítettek, vagy amelyben politikai jelölt osztja meg a gondolatait az egészségügyről. Megtartják az olyan megrendítő felvételeket is, amelyek háborús környezetben készültek, vagy humanitárius válságról szólnak. Kivételt tehetnek személyes vallomások vagy olyan tartalmak esetében is, amelyek egy adott orvosi vizsgálat eredményeit tárgyalják.

A legfontosabb ugyanis a tartalom megfelelő kontextusba helyezése és a közérdek. 

Pont ezért előfordulhat, hogy egyes videók megtekintését korlátozzák bizonyos korhatárig, vagy éppen információs panelt helyeznek el a tartalom alatt.

Graham leszögezte, hogy törekednek a megközelítésük érthetőségére és átláthatóságára azért, hogy a tartalomkészítők megértsék az irányelveket, a nézők pedig tudják, hogy megbízhatnak a YouTube-on található egészségügyi információkban. 

A videómegosztó már többször frissítette az orvosi félretájékoztatásra vonatkozó irányelvét. Már tiltják az oltásokra és az abortuszra vonatkozó hamis állításokat, valamint az evészavarokat népszerűsítő tartalmakat.

A szabályok betartatását illetően a cég korábban arról tájékoztatott, hogy emberi és gépi moderálást is alkalmaznak.

Már nem Azahriah a legtöbbet streamelt magyar előadó, hanem egy ismeretlen

A Spotify és a YouTube heti top 100-as listáinak elemzése után meglepő eredményre derült fény. Már nem az Azahriah művésznevű alkotó Baukó Attila, hanem a Nateki fedőnevet használó ismeretlen személy alkotásait hallgatják világszerte.