BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel kétezer alkalommal avatkoztak be a tűzoltók a szombati vihar miatt

A Katasztrófavédelemhez csak Budapestről több mint négyezer bejelentés érkezett.

Közel kétezer alkalommal kellett beavatkozzanak a tűzoltók a szombat hajnali, illetve délutáni vihar miatt – áll Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének közleményben. A szóvivő kiemelte: a szombati vihar miatt 1874 beavatkozásra volt szükség, főként kidőlt fák, víz alá került pincék és épületkárok miatt kellett intézkedniük a tűzoltóknak.

vihar
Fotó: Csudai Sándor /  Origo

A közlemény szerint 1295 esetben kidőlt fák miatt, 236 alkalommal vízszivattyúzás céljából, 228 esetben pedig épületekben keletkezett károkhoz hívták őket, 60 esetben elakadt járműveket mentettek, 55 helyszínen magasból veszélyesen lógó tárgyakat távolítottak el az egységek.

Szinte nem volt olyan része az országnak, ahol ne lett volna szükség beavatkozásokra.

A legtöbb intézkedésre Budapesten, továbbá Pest, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt szükség. Csak a fővárosból 4100 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, 2300 helyszínre vonultak ki tűzoltók, 895 esetben pedig be is avatkoztak.

A közlemény kiemeli: mind az önkéntes, mind a hivatásos tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk helyreállításán.

A XIV. kerületi Ond Vezér útján egy harmincméteres fa négy autóra dőlt rá, a XVIII. kerületi Garam utcában egy harmincméteres fa három oszlopot döntött egy házra. A XXI. kerületben, az Áfonyás utcában két tízméteres fa is villanyvezetékre dőlt, míg az V. kerületi Bécsi utcában harmincméteres magasságból hulló vakolat veszélyeztette a gyalogosforgalmat.

A verőcei vasútállomáson megcsúszott és a vasúti sínekre dőlt a támfal, a sár két sínpárt is elárasztott. Zebegénynél szintén a hegyről lezúduló kövek és iszap okozott fennakadást a közúti és vasúti közlekedésben. 

Hajdú-Bihar vármegyében 83-szor avatkoztak be a tűzoltók, a legtöbbször Debrecenben, főként utakra dőlt fák miatt. A Hortobágyon két családi ház tetőszerkezetét is megbontotta a szél.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 82 tűzoltói beavatkozásra került sor: villám csapott egy mezőkövesdi melléképületbe, Mezőkövesd és Bogács között pedig egy szalmabála gyulladt ki villámcsapás miatt, ezt a tűzoltók oltották el. Putnokon két családi házat a villámárvíz miatt 400 homokzsákkal kellett megvédeni.

Fejér vármegyében 73 helyre riasztották a tűzoltókat. Pusztaszabolcson és Nagylókon összesen hét családi ház tetejét bontotta meg a szél.

Vas vármegyében, Gasztonyban több házat is körbevett a megáradt Rába, 

ide a tűzoltók is csak csónakokkal tudtak bejutni. 

Egy anyát és a gyermekét csónakkal hozták ki a víz által veszélyeztetett épületből, ők rokonokhoz kerültek. Csákánydoroszlón és Gasztonyban több családi házat homokzsákkal kellett megvédeni – áll a Katasztrófavédelem közleményében.

Félmilliárd eurós a viharkár Szlovéniában

Az áradások az ország területének kétharmadát érintik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.