Az iPhone 15-ös széria szeptember 22-től kapható az üzletekben. Az idei kiadás négy új modellel jelentkezett, a sima iPhone 15 mellett ott van az iPhone 15 Plus, illetve a magasabb kategóriás iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max.

Apple Store In Thailand Shelves Hits IPhone 15New iPhone 15 Pro Max model at Apple store in Bangkok, Thailand, 22 September 2023. Apple has now made available to consumers its new lineup of iPhone 15 models which are the iPhone 15, Plus, Pro and Pro Max. (Photo by Anusak Laowilas/NurPhoto) (Photo by Anusak Laowilas / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az új iPhone széria és kiegészítőinek szervezett iStyle bemutató sajtótájékoztatón a Világgazdaságnak az iStyle közép-európai vezetője, Gyarmati Csaba elmondta, hogy az előrendelésekben a 15-ös sorozat 50 százalékkal múlta felül a tavalyi iPhone 14-et, illetve 25 százalékkal az iPhone 13-as szettet. Gyarmati hozzátette, hogy a arra számítanak, hogy az idei kiadás eladásai meghaladják majd az iPhone 14 számait és bíznak benne, hogy az iPhone 13 értékesítési adataival is vetekedhet majd.

A számos újítás és a tavalyinál alacsonyabb ár az iPhone 15 malmára hajthatja a vizet, azonban jelenleg egy nehezebb gazdasági helyzetben vagyunk, mint két éve a 13-as széria megjelenésekor. Ez az ismeretlen változó dönt majd arról, hogy az új sorozat mennyire lesz sikeres 

– magyarázta Gyarmati Csaba.

UV matricával küzdenek a hamisítók ellen

Az előrendelésekben tapasztalható érdeklődés az iPhone 15 iránt magával hoz egy olyan problémát, hogy nem mindenkinek jut iPhone már a megjelenés hetén. Emiatt sokan kereshetnek alternatív megoldást, akár nem megbízható viszonteladóknál. Ilyenkor nagyon nehéz elkerülni a csalókat, akik nem biztos, hogy tökéletes állapotban lévő telefont rejtenek az iPhone 15 dobozába.

Az Apple igyekszik megvédeni a vásárlóit a csalóktól, ennek érdekében pedig az új almás készülékek dobozára egy kis meglepetést helyeztek, ami segíthet kiszűrni a valódi iPhone 15 készülékeket az átverésektől – írta meg a PC World.

Az új telefonok dobozán szerepel egy QR-kód matrica, ami kizárólag UV fény alatt válik láthatóvá. Az Apple korábban semmilyen felületen nem kommunikálta ezt a matricát, elvileg azért, hogy a csalók ne készülhessenek fel előre erre a trükkre.

Az UV-matrica mellett a vásárlók a készülékek dobozban szereplő szériaszámával is leellenőrizhetik az Apple weboldalán, hogy az eléjük kerülő iPhone 15 hiteles forrásból származik-e. A dobozon szereplő szériaszámot össze lehet vetni a telefon Beállítások menüpontjában lévő számsorral és az Apple honlapján lévő számmal. Amennyiben ezek a szériaszámok egyeznek, akkor nincs mitől félni a készüléket illetően.