Bruce Willis nincs teljesen tisztában azzal, hogy milyen betegségben is szenved, azt tudja, hogy baj van, de nehéz megállapítani, hogy felfogja-e a helyzet súlyosságát – erről a színész felesége, Emma Heming Willis beszélt az NBC Monday című műsorában. Bruce Willis 2022 márciusában vonult vissza a színészettől, amikor az afázia nevű beszédzavar jelentkezett nála.

Fotó: Angela Weiss / AFP

Az afázia megjelenése után a színész állapota folyamatosan romlott, s 

idén februárban kiderült, hogy az akciósztár frontotemporális demenciában (FTD) szenved.

Az FTD a demenciával járó esetek 3-10 százalékáért felelős – írta meg a CNN. A betegség az agy homloklebenyét vagy halántéklebenyét érinti. Az FTD tünetei a beszédzavar, a mentális zavar, a memóriazavar, illetve a szélsőséges személyiség- és viselkedésváltozások – írta az Egészségvonal oldal.

Heming Willis elmondta, hogy a frontotemporális demencia nemcsak Bruce, hanem az egész család betegsége. Amikor kiderült, hogy mi a férje baja, nagyon elkeseredett, de legalább megtudták, hogy mi a probléma. 

Ez áldás és átok egyszerre. Az, hogy tisztában vagyok vele, hogy mi történik Bruce-szal, egy kicsit megkönnyíti a dolgot

– magyarázta Heming.

Arról is beszélt, hogy két lányuk, Mabel és Evelyn minden tudnak az apjuk állapotáról, Emma Heming igyekszik mindent megbeszélni velük, hogy megérthessék, mi is történik a családjukkal.

Az FTD jellemzően 45 és 64 év között jelentkezik a betegeknél. A 60 év alatti demenciás eseteknél a leggyakrabban ez fordul elő. Az FTD-vel nagyjából hat-nyolc évig lehet együtt élni. A betegség öröklődésének 10–30 százalék a valószínűsége.

Bruce Willis felvette a piszkos trikót, és örökre megváltoztatta Hollywoodot: 35 éves a Drágán add az életed!

Bár kis híján el sem készült, a sikerben pedig csak kevesen hittek az alkotók közül, de a 1988 nyarán mozikba került Die Hard akkorát robbantott, hogy egy egész filmes műfajt megreformált. Nem mellesleg útjára indított egy másfél milliárd dollárt fialó sorozatot, Bruce Willisből pedig egy csapásra A kategóriás sztárt faragott.