Az észak-yorkshire-i Ryedale-ben szervezett ásatás alkalmával egy férfi ritka ereklyét talált, amelynek értékét 20 ezer (több mint 8,9 millió forint) és 30 ezer font (több mint 13 millió forint) közé becsülik. A Timeline Auctions honlapja szerint a megtalált tál szinte teljesen rézötvözetből készült. 

Chris Ulliott azt mondta, hogy csak 2020-ban kezdett el fémdetektort használni a sétái alkalmával, és a helyi rendőrséget meg is kérdezte, hogy szabályos-e egy ilyen eszköz használata.

fémdetektor
Fotó: Shutterstock

A kincset megtaláló férfi a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy körülbelül félméternyi gödröt ásott, miután a fémdetektora jelezni kezdett. A hobbikincskereső ásása felkeltette mások érdeklődését is, akik gyorsan köré gyűltek. Szerintük a tál az angolszász időszakból származik. Az angolszász kor Nagy-Britanniában 410 és 1066 között volt.

A férfi úgy tervezi, hogy az árverésből befolyó összeget megfelezi annak a földnek a tulajdonosával, amelyen a kincset találta.

Hozzátette, hogy korábban csak különös római és középkori érméket talált, a mostani felfedezése sokkal nagyobb értéket képvisel. Az essexi székhelyű Timeline Auctions ügyvezető igazgatója szerint a kincs egy kivételes tárgy, mivel rézötvözetből készült, amely általában nem állja ki az idő próbáját.