Mintegy ötezer embert evakuáltak az orosz békefenntartók három hegyi-karabahi körzetből – közölte csütörtökön a moszkvai védelmi minisztérium. Az aktív harci cselekmények kezdete óta az orosz békefenntartók erői civilek evakuálását hajtották végre Mardakert, Martuni és Askeran körzetéből. Mintegy ötezer embert szállítottak a békefenntartó kontingens szálláshelyére – áll a tájékoztatásban. Ott átmeneti szállást és meleg ételt kaptak.

A minisztérium szerint az orosz békefenntartók továbbra is teljesítik feladatukat Hegyi-Karabahban, és folyamatos kapcsolatban állnak Bakuval, Jerevánnal és Sztepanakerttel a vérontás megelőzése, a kontingens biztonságának, valamint annak szavatolása érdekében, hogy a humanitárius jog normáit betartsák a polgári lakosság tekintetében. A közlemény emlékeztetett, hogy szerdán a békefenntartó kontingens parancsnokságának közvetítésével megállapodás született a konfliktusban részes felekkel a harci cselekmények teljes beszüntetéséről.

A Kreml sajtószolgálata szerda este közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon vitatta meg Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel a Hegyi-Karabah körüli helyzet alakulását. Az örmény kezdeményezésre létrejött eszmecserén az orosz vezető

megelégedéssel állapította meg, hogy sikerült túljutni a konfliktus éles szakaszán, és üdvözölte az orosz békefenntartók aktív részvételével elért megállapodást a harci cselekmények teljes beszüntetéséről és a szeptember 21-i tárgyalások megtartásáról Baku és Sztepanakert képviselői között.

Ezek a tárgyalások csütörtökön az orosz békefenntartó kontingens vezetésének közvetítésével zajlanak majd.

A moszkvai tájékoztatás szerint a tárgyaló partnerek reményüket fejezték ki, hogy a jövőben a Hegyi-Karabah körüli helyzet a feszültség csökkenése és a stabilizáció irányába fog fejlődni. Putyin előzőleg július 5-én beszélt Pasinjánnal telefonon.