Extra

Az űrhajós Pradát visel: a luxusmárka gyártja a NASA asztronautáinak új ruháit

A világ egyik legnagyobb divatmárkája, a Prada gyártja a NASA új űrhajósruháit. A Prada az Axiom Space űripari magáncéggel közösen tervezi és gyártja le a ruhákat. A NASA professzora, Jeffrey Hoffman annyit kiemelt, hogy nem arról van szó, hogy az űrhajósok divatbemutatókat rendeznek majd a Nemzetközi Űrállomáson.

Stílusos űrruhában repülhetnek a NASA 2025-ös holdmissziójának asztronautái, ugyanis a Prada olasz divatház is részt vesz a gardróbjuk tervezésében. Az űrruhák tervezésében és kivitelezésében a Prada mellett az Axiom Space magánvállalkozás is segít.

Causeway,Bay,,Hong,Kong,-,December,21,,2019:,Prada,Logo
Fotó: Shutterstock

Jeffrey Hoffman professzor, aki már a NASA öt küldetésében vett részt, és négyszer tett űrsétát, a brit közmédia hírportáljának, a BBC Newsnak elmondta, hogy 

a Pradának komoly tapasztalata van a különböző kompozit anyagok felhasználásában, és fontos technikai újításokkal is előállhatnak az új űrruhák elkészítésénél.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem érdemes arra gondolni, hogy az űrhajósokat majd trendi ruhába öltöztetik, ugyanis a jó hőszigetelő környezet megteremtése a legfontosabb.

Az űrruha tényleg olyan, mint egy miniatűr űrhajó. Biztosítania kell a nyomást, az oxigénellátást, és megfelelő hőmérsékletet kell tartania

– sorolta a követelményeket Hoffman.

Az Axiom idén már bemutatott egy űrruhát, amelyet az Artemis 3 küldetés űrhajósai viselnek majd. Az 55 kilós ruha állítólag kényelmesebb viselet lesz a női asztronauták számára.

Az Axiom és a Prada azt ígérte, hogy az új űrruhák innovatív technológiával és tervezéssel készülnek, és a korábbiaknál alkalmasabbak lesznek a holdfelszín kutatására.

Az Artemis 3 az első űrmisszió 1972 óta, amelynek űrhajósai a Holdon landolnak. A legénységhez tartozik Christina Koch is, az első női űrhajós, aki a Holdra léphet.

Szijjártó Texasból jelenti: most már biztosan megy magyar a világűrbe

A külgazdasági és külügyminiszter kedden az Axiom Space nevű amerikai vállalat képviselőivel ír alá szerződést, ezzel véglegessé válik, hogy Magyarország ismét embert küld a világűrbe.

 

űrruha űrhajós NASA Prada Axiom Space
Kapcsolódó cikkek