Olyan új anyagot fejlesztettek ki a Rice Egyetem kutatói, ami vírusölő hatású, így a kórokozók majdnem 100 százalékát képes elpusztítani. Ez azt jelenti, hogy a kesztyű a Covid ellen is hatékony védelmet ad. Az önfertőtlenítő szövet külső oldala képes felmelegedni, ezzel elpusztítva a vírusokat, miközben a bőrrel érintkező része hűvös marad. A kesztyű új távlatokat nyit az egészségügyi védőfelszerelések gyártásában, illetve a karbonlábnyomot is csökkenti.

Photo by Gustavo Raskosky/Rice University
A vírusok elleni speciális kesztyű a külső felületét 100 Celsius-fokra hevíti, hogy ezzel 5 másodperc alatt elpusztítsa a vírusokat. Az önfertőtlenítő kesztyű rengeteg PPE-hulladék keletkezését előzheti meg.
Fotó: Gustavo Raskosky/Rice University

A Rice Egyetem mérnökei által kifejlesztett textilalapú anyag Joule-fűtéssel fertőtleníti a felületét a koronavírusoktól, például a SARS-CoV-2-től – olvasható a Rice Egyetem honlapján. A hatékonysága 99,9 százalékos. A kutatók szerint egyetlen darab kesztyűvel akár 20 kilogrammnyi PPE-hulladék kialakulását lehet elkerülni, hiszen kiváltja az egyszer használatos gumikesztyűket.

A keletkező hulladék mennyisége, illetve az ellátási láncok megakadása ébresztett rá minket, hogy szükség van újrahasznosítható egészségügyi eszközökre

– mondta a Rice Egyetem végzős gépészmérnök hallgatója, Marquise Bell, aki a kesztyűről szóló tanulmányt írta. Hozzátette, hogy a speciális kesztyűben az az egyik legjobb, hogy nincs szükség az utólagos tisztítására, mivel az eszköz önmagát fertőtleníti – írta a Laboratory Equipment.

Itt az új őrület: háromszor gyorsabban sétálhatunk ezzel az eszközzel – videó

Az amerikai startup találmányával a 11 kilométer órás sebességet is elérhetjük. A Holdjáró semmilyen készséget, képzettséget nem igényel, az egyetlen bökkenő, hogy több mint félmillió forintba kerül.

A gyakorlatban ez úgy működik, hogy elektromos áram segítségével a kesztyű néhány másodperc alatt 100 Celsius-fokra hevíti a külső felületét, ami elpusztítja  vírusokat. Eközben a belső felülete megmarad nagyjából 36 Celsius-fokosnak. Bell kiemelte, hogy több biztonsági funkciót is beépítettek a kesztyűbe, hogy elkerülhető legyen, hogy a felhasználók megégessék magukat.

A vírusok elleni speciális kesztyű elkészítése sok munkát vett igénybe

A száraz hővel történő fertőtlenítés hatékony módja a vírusok elpusztításának, illetve más megoldásoknál kevésbé károsítja magát a védőfelszerelést. Ami kihívást jelentett a mérnököknek, hogy ezt a technológiát hordozható formába öntsék.

Daniel Preston (from left), Kai Ye, Yizhi Jane Tao and Marquise Bell (Photo by Gustavo Raskosky/Rice University)
Fotó: Gustavo Raskosky/Rice University

A kesztyűt kifejlesztő egyik kutató, Kai Ye elmondta, a tesztek igazolták, hogy az eszköz elpusztítja a Covid-vírust, illetve más hasonló kórokozókat is. A kesztyű egyik legnagyobb innovációja, hogy annak ellenére rendkívül rugalmas és könnyű az eszköz, hogy nagy a hőmérséklet-különbség az anyag külső és belső felülete között. Ennek a technológiának az alapja Bell intelligens textilanyagokra összpontosító kutatása.

A technológiát a jövőben az űrhajósok szkafandereiben akarják hasznosítani. A kesztyű mintáján az űrruhák is sokkal rugalmasabbá és könnyebbé válhatnak.

Még korábban, a koronavírus-járvány nehezebb időszakában a Karma Pécsi Kesztyű és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is kísérletezett vírusölő kesztyű kifejlesztésével – erről a Bors Online írt. Így jött létre a fertőtleníthető bőrkesztyű.

„Nemzetközi és hazai piacon is keresett lett a termék, így ez arra sarkallt minket, hogy továbbfejlesszük. Az ötletünk megvolt, de a megvalósításhoz nem rendelkeztünk a megfelelő kompetenciákkal. Ezért a Baranya Megyei Iparkamarához fordultunk, ahol segítettek minket az egyetemmel való együttműködésben. Dr. Márk Lászlóval való találkozás hozta meg az áttörést, aki az általunk szinte elképzelhetetlen fejlesztést megvalósította. Minden félelmünk ellenére egy piacképes, hétköznapi használatra tökéletesen megfelelő, és a jelen egészségügyi helyzetben fontos technikai tudással rendelkező termék jött létre” – mondta Hornicz Bernadett, a családi vállalkozás gazdasági vezetője.