A Világgazdaság is megírta, hogy pénteken végtagsérülésekkel szállították a mentők kórházba Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót. A két színészt meg kellett műteni, állapotuk súlyos, de stabil és nem életveszélyes

VIDNYÁNSZKY Attila
Fotó: Hegedüs Róbert / MTI


A Nemzeti Színházban történt balesetet megelőzően

Horváth Lajos Ottó kolléganőjét, Szász Júliát egy kis erkélyen tartotta, amikor a színész állítólag váratlanul megszédült, és mindketten átestek a korláton, majd több méter magasból a színpad deszkáira zuhantak. 

Hétfőn a Nemzeti Színház közölte, hogy Vidnyánszky Attila vezérigazgató a péntek esti baleset miatt – elismerve vezérigazgatói felelősségét – lemondott a posztjáról. Döntéséről tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert. A minisztérium azonban közölte, hogy Csák János a színházban történt balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárultát követően foglalkozik a kezdeményezéssel. Azt írták, hogy:

Addig is Vidnyánszky Attila maradéktalanul ellátja a színház vezetésével összefüggő feladatait.

Elsők között Ókovács Szilveszter írt egy bejegyzést, amelyben úgy fogalmazott, hogy „Attila, maradj! Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) vezetője az Origónak azt mondta, hogy Vidnyánszky Attila lemondását emberi, tisztességes gesztusnak tartja, de ebben a nehéz helyzeteben éppen most van szükség olyan vezetőre, mint Vidnyánszky Attila. 

Remélem, hogy a döntőhozók is így fogják gondolni, és nem fogadják el Vidnyánszky Attila lemondását

 – tette hozzá. „Felelős vezetőként ez olyan gesztus volt, ami ritka a mai világban – az, hogy vállalja a felelősséget. Ugyanakkor remélem, hogy a miniszter úr nem fogadja el a felajánlott lemondást, mert Vidnyánszky Attila kiváló vezetője a Nemzeti Színháznak, és a nemzeti színi életnek” – fogalmazott a portálnak Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója nyílt levélben biztosította támogatásáról a Nemzeti Színház igazgatóját. „Baleset történt! Megszakad a szívünk – a Tiéd leginkább – hiszen színészeid, mint családtagok élnek a lelkedben. 

Gigantikus teher zuhant Rád (...) Most mégis arra kérlek, vizsgáld felül elhatározásodat. Csák János Miniszter Urat pedig arra fogom kérni, ne fogadja el lemondásodat! Szükségünk van Rád!”

 – írta a főigazgató.